Zahoďte grilovací tácky i podpalovače! Čeho se při grilování vyvarovat

Detail grilu s masem a špízem, v pozadí sedí lidé u stolu na zahradě bbernard / Shutterstock.com

Poslední dobou se hodně mluví o škodlivosti používání alobalu a hliníkových tácků během grilování. Jak moc je to opravdu nebezpečné? Podívejte se, co se nám podařilo zjistit.

Přečtěte si také

Upozornění pro zákazníky: Obchody stahují z prodeje rýži známého výrobce i holandské kakao

Jak grilovat?

Při grilování je mnohem zdravější potraviny nevystavovat přímému ohni a používat raději vhodné nádoby. Vyhněte se však těm z hliníku, které by mohly do vašich pokrmů uvolňovat zdraví škodlivé látky.

Na čem grilovat?

Grilovací nádoby a tácky mají své nesporné výhody. Potraviny se díky nim nemohou připálit k roštu grilu, což usnadňuje jeho čištění, jejich menší kousky ani nemohou propadnout skrz mřížkou roštu.

Navíc nám nádobí brání v usazování škodlivých látek v grilovaných potravinách, protože zabrání stékání tuku a šťáv do ohně – při tom se vytvářejí rakovinotvorné polyaromatické uhlovodíky, lipidy či volné radikály a společně s kouřem se dostávají do opékaného pokrmu. Kůrka grilovaných surovin tak může nakonec obsahovat vysoké množství škodlivých látek.

Škodlivost hliníkového nádobí pro zdraví

Je známo, že na hliník silně působí zejména kyseliny a sůl. Při opékání marinovaných a solených potravin či při použití citronové šťávy nejsou hliníkové nádoby vhodné. Hliník se z nich totiž uvolňuje, dostává se do těla a hromadí se v něm, zejména v plicích a v kostech.

Ani výzkumníci se dostatečně neshodují v tom, jaké to může mít zdravotní následky. Pokusy na zvířatech poukazují zejména na riziko chorob ledvin, psychických onemocnění a Alzheimerovu chorobu. Hliníkové sloučeniny se používají i coby potravinová aditiva a hliník můžeme přijmout i v některých nezpracovaných potravinách. Jejich příjem tak vyžaduje jistá omezení.

Otec učí syna, jak grilovat párky Joshua Resnick / Shutterstock.com

Zásady správného grilování

  1. Při opékání používejte nerezové, keramické a smaltované tácky.
  2. Ideální je grilování na kameni.
  3. Při použití alobalu a hliníkových tácků pokrm před přípravou nesolte a nepoužívejte ani citron či jiné kyselé přípravky k dochucení.
  4. Nekupujte hotová marinovaná masa, nemáte kontrolu nad přísadami.
  5. Marinujte doma s použitím olivového oleje, bylin a čistého koření bez glutamátu a soli.
  6. Solte a ochucujte až hotové pokrmy, sůl vytahuje ze syrového masa šťávu.
  7. Při grilování potraviny otáčejte, ale nepropichujte.
  8. Dodržujte doporučenou dobu grilování potravin, aby nedocházelo k jejich spálení.
  9. Nepoužívejte tuhé a tekuté podpalovače, které mohou být zdrojem rakovinotvorných a škodlivých látek.
  10. Používejte uhlí, brikety nebo dřevo z listnatých stromů, nikdy nepoužívejte jehličnany, které obsahují velké množství pryskyřice.