Zmrzlina bez výčitek. Recepty na skvělé domácí zmrzliny

Zrmzlina v misce, kornoutky  a naběračka na zmrzlinu stockcreations / Shutterstock.com

Trendem posledních let je ve zmrzlině nahrazovat smetanu rostlinným tukem, zejména protože je to levnější. Zmrzlina ztrácí svou smetanovou chuť. Navíc se do ní přidává spousta dalších přísad, které v ní mít často nechceme. Jak si tedy vyrobit domácí zmrzlinu?

Přečtěte si také

Přírodní antihistaminika: Pomozte si od alergie bez léků

Domácí zmrzlina často chutná mnohem lépe než ta kupovaná a navíc víte, co do ní dáváte. Stačí si koupit zralé ovoce, smetanu, jogurt, krémový sýr nebo puding. Nemusíte ji ani sladit - zmrzlina bude zdravější. Místo smetany lze použít jogurt nebo rostlinné mléko.

Výroba zmrzliny

Zralé ovoce stačí rozmixovat, nebo nakrájet na malé kousky a rozmačkat vidličkou. Do ovoce se přidá smetana, jogurt nebo třeba mascarpone. Smetanu můžete použít i zakysanou. Lze ji nahradit řeckým jogurtem a kokosovým mlékem. Čím víc ovoce, tím více ovocné chuti ve zmrzlině. Místo cukru lze sladit stévií, javorovým sirupem, medem i kokosovým cukrem. Cukr můžete i vynechat.

Příprava domácí zmrzliny z pudingu

Uvaříme puding podle pokynů na obalu, necháme ho vychladit v lednici a pak promícháme gumovou stěrkou. Nalijeme do uzavíratelné nádoby, přikryjeme a vložíme na 2 hodiny do mrazáku. Pak ručním mixérem rozmixujeme hrudky a znovu vložíme do mrazáku na 2 hodiny. Znovu promixujeme ručním mixérem a dáme na 30 minut do mrazáku. Jakmile je zmrzlina dost hustá a zmrzlá, přidáme oříšky, čokoládu či ovoce a už nemixujeme. V plastové krabici dáme k úplnému zmrazení do mrazáku.

Tip z Kupi.cz

V letácích se před létem objevují formičky na zmrzlinu. Na výběr máte z různých tvarů a materiálů. V Kitos prodejnách seženete formičky na zmrzlinu od 39 Kč. Velmi oblíbené a praktické jsou i silikonové formy na zmrzlinu, ty zakoupíte třeba v prodejně Orion 4 ks za 149 Kč. Ovšem, pokud si chcete svou domácí zmrzlinu vyladit k dokonalosti, doporučujeme soupravu na výrobu zmrzlinových kornoutků TESCOMA s 50% slevou za 249 Kč. Kornoutky si můžete díky přiloženým receptům vyrobit třeba i bezlepkové, nebo zcela bez cukru.

1. Domácí smetanová zmrzlina

Suroviny

  • 250 ml vysoce procentní smetany ke šlehání
  • 2 vejce
  • 80 g cukru nebo jiné sladidlo
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 lžíce teplé vody

Z čistých bílků vyšleháme tuhý sníh a všleháme polovinu cukru. Ze smetany ušleháme pevnou šlehačku. Žloutky utřeme či ušleháme až do bíla s oběma cukry a všleháme lžíci teplé, převařené vody. V míse vše spojíme, zakryjeme potravinovou fólií a dáme do mrazáku. Po 12 až 24 hodinách je domácí zmrzlina hotová. V poslední fázi spojování lze vmíchat oříšky, kousky čokolády, marmeládu nebo rozmixované ovoce. V malém množství vody svařte trochu kakaa a teplé jej vetřete do žloutků.

2. Domácí jahodová zmrzlina a nanuky

Suroviny na zmrzlinu bez cukru

  • 400 g jahod
  • plechovka kokosového mléka
  • prášková stévie nebo umělé sladidlo

Část jahod nakrájejte na drobné kousky a vmíchejte do hotové zmrzliny. Zbylé jahody rozmixujte se stévií nebo sladidlem. Jahody budou po zmražení kyselejší. Do rozmixovaných jahod vmíchejte plechovku kokosového mléka, přidejte kousky jahod a zamíchejte. Směs přelijte do mělké misky a dejte do mrazničky. Po hodině ji rozmixujte a dejte znovu mrazit. Za 2 hodiny je zmrzlina hotová. Směsí lze můžete po druhém mixování naplnit i tvořítka na nanuky.

Suroviny na zmrzlinu s cukrem

  • 500 g jahod
  • plechovka slazeného mléka Salko
  • 250 ml smetany ke šlehání s vysokým obsahem tuku
  • 40 g másla

Na pánvi rozpusťte máslo, přidejte nakrájené jahody, zamíchejte, aby se obalily máslem, odstavte a nechte vychladnout. Smetanu vyšlehejte dotuha a vmíchejte do ní po částech plechovku slazeného mléka. Nakonec přidejte vychladlé jahody a nechte zmrazit v nanucích či miskách.

3. Banánová zmrzlina

Suroviny

  • 2 banány
  • 3/4 hrnku polotučného mléka
  • 10 ks vlašských ořechů nebo mandlí

Banány oloupeme, nakrájíme a dáme do mrazáku. Zmrazené banány zalijeme mlékem a mixujeme ručním mixérem do husté hmoty. Naporcujeme do misek nebo tvořítek na nanuky. Na spodek formiček nebo na povrch misek nasypeme ořechy. Vyzkoušet můžeme místo banánů i borůvky, maliny či jahody.