Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Mobilní aplikace

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Mobilní aplikace

Zmrzlina bez výčitek. Recepty na skvělé domácí zmrzliny

Zmrzlina bez výčitek. Recepty na skvělé domácí zmrzliny

Trendem posledních let je ve zmrzlině nahrazovat smetanu rostlinným tukem, zejména protože je to levnější. Zmrzlina ztrácí svou smetanovou chuť. Navíc se do ní přidává spousta dalších přísad, které v ní mít často nechceme. Jak si tedy vyrobit domácí zmrzlinu? 

Domácí zmrzlina často chutná mnohem lépe než ta kupovaná a navíc víte, co do ní dáváte. Stačí si koupit zralé ovoce, smetanu, jogurt, krémový sýr nebo puding. Nemusíte ji ani sladit - zmrzlina bude zdravější. Místo smetany lze použít jogurt nebo rostlinné mléko. 

Výroba zmrzliny

Zralé ovoce stačí rozmixovat, nebo nakrájet na malé kousky a rozmačkat vidličkou. Do ovoce se přidá smetana, jogurt nebo třeba mascarpone. Smetanu můžete použít i zakysanou. Lze ji nahradit řeckým jogurtem a kokosovým mlékem. Čím víc ovoce, tím více ovocné chuti ve zmrzlině. Místo cukru lze sladit stévií, javorovým sirupem, medem i kokosovým cukrem. Cukr můžete i vynechat.

Příprava domácí zmrzliny z pudingu

Uvaříme puding podle pokynů na obalu, necháme ho vychladit v lednici a pak promícháme gumovou stěrkou. Nalijeme do uzavíratelné nádoby, přikryjeme a vložíme na 2 hodiny do mrazáku. Pak ručním mixérem rozmixujeme hrudky a znovu vložíme do mrazáku na 2 hodiny. Znovu promixujeme ručním mixérem a dáme na 30 minut do mrazáku. Jakmile je zmrzlina dost hustá a zmrzlá, přidáme oříšky, čokoládu či ovoce a už nemixujeme. V plastové krabici dáme k úplnému zmrazení do mrazáku. 

Tip z Kupi.cz

V letácích se před létem objevují formičky na zmrzlinu. Na výběr máte z různých tvarů a materiálů. V Kitos prodejnách seženete formičky na zmrzlinu od 39 Kč. Velmi oblíbené a praktické jsou i silikonové formy na zmrzlinu, ty zakoupíte třeba v prodejně Orion 4 ks za 149 Kč. Ovšem, pokud si chcete svou domácí zmrzlinu vyladit k dokonalosti, doporučujeme soupravu na výrobu zmrzlinových kornoutků TESCOMA s 50% slevou za 249 Kč. Kornoutky si můžete díky přiloženým receptům vyrobit třeba i bezlepkové, nebo zcela bez cukru. 

jahodová zmrzlina plná vitamínů

1. Domácí smetanová zmrzlina 

Suroviny

  • 250 ml vysoce procentní smetany ke šlehání
  • 2 vejce
  • 80 g cukru nebo jiné sladidlo
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 lžíce teplé vody

Z čistých bílků vyšleháme tuhý sníh a všleháme polovinu cukru. Ze smetany ušleháme pevnou šlehačku. Žloutky utřeme či ušleháme až do bíla s oběma cukry a všleháme lžíci teplé, převařené vody. V míse vše spojíme, zakryjeme potravinovou fólií a dáme do mrazáku. Po 12 až 24 hodinách je domácí zmrzlina hotová. V poslední fázi spojování lze vmíchat oříšky, kousky čokolády, marmeládu nebo rozmixované ovoce. V malém množství vody svařte trochu kakaa a teplé jej vetřete do žloutků.

2. Domácí jahodová zmrzlina a nanuky

Suroviny na zmrzlinu bez cukru

  • 400 g jahod
  • plechovka kokosového mléka
  • prášková stévie nebo umělé sladidlo

Část jahod nakrájejte na drobné kousky a vmíchejte do hotové zmrzliny. Zbylé jahody rozmixujte se stévií nebo sladidlem. Jahody budou po zmražení kyselejší. Do rozmixovaných jahod vmíchejte plechovku kokosového mléka, přidejte kousky jahod a zamíchejte. Směs přelijte do mělké misky a dejte do mrazničky. Po hodině ji rozmixujte a dejte znovu mrazit. Za 2 hodiny je zmrzlina hotová. Směsí lze můžete po druhém mixování naplnit i tvořítka na nanuky.

Suroviny na zmrzlinu s cukrem

  • 500 g jahod
  • plechovka slazeného mléka Salko
  • 250 ml smetany ke šlehání s vysokým obsahem tuku
  • 40 g másla

Na pánvi rozpusťte máslo, přidejte nakrájené jahody, zamíchejte, aby se obalily máslem, odstavte a nechte vychladnout. Smetanu vyšlehejte dotuha a vmíchejte do ní po částech plechovku slazeného mléka. Nakonec přidejte vychladlé jahody a nechte zmrazit v nanucích či miskách.

Zmrzlina z banánů je sladká i bez cukru.

3. Banánová zmrzlina

Suroviny

  • 2 banány
  • 3/4 hrnku polotučného mléka
  • 10 ks vlašských ořechů nebo mandlí

Banány oloupeme, nakrájíme a dáme do mrazáku. Zmrazené banány zalijeme mlékem a mixujeme ručním mixérem do husté hmoty. Naporcujeme do misek nebo tvořítek na nanuky. Na spodek formiček nebo na povrch misek nasypeme ořechy. Vyzkoušet můžeme místo banánů i borůvky, maliny či jahody.