Nepodceňujte výběr koberce. Jaký je rozdíl mezi zátěžovým a bytovým kobercem?

Žena ležící s notebookem na koberci Roman Samborskyi / Shutterstock.com

Koberec je nedílnou součástí většiny domácností, a to nejen pro svůj příjemný vzhled, ale také pro vlastnosti, které nám nabízí. Bonusem je pak útulnost a pohoda. Jaký koberec vybrat, aby splnil všechna naše očekávání? Seznámíme vás s druhy koberců a představíme jejich vlastnosti.

Přečtěte si také

Recept na rychlé vafle, které jsou hotové za pár minut a báječně chutnají!

Jak vybrat koberec?

Vybrat si kvalitní koberec vhodný právě pro naši domácnost není nic obtížného. Přesto však existují pravidla, kterými bychom se měli řídit, pokud chceme, aby nám dlouho vydržel.

Uvědomme si důležité aspekty, které koupi koberce provázejí a ovlivňují závěrečné rozhodnutí:

  • Kde koberec bude?
  • Jak moc bude zatížený?
  • Jak ho budu čistit?

Odpovědi na tyto otázky rozhodují o tom, po jakém kousku sáhneme. Ale víte, z čeho vybírat? Existuje několik základních druhů koberců, které je třeba znát.

Tip: Prolistujte si v pohodlí svého domova online letáky s nábytkem a doplňky.

Kvalitní vysavač je na údržbu koberců ideální

Dělení koberců

Nejsnáze lze koberce dělit podle typu výroby, a to na tkané a všívané. Dále je lze taktéž rozdělit na:

  • bytové
  • kusové
  • zátěžové
  • běhouny

Je důležité vědět, který koberec se kam hodí a k čemu je určen. Pokud budete chtít kusovým kobercem zakrýt celou podlahu v obývacím pokoji, daleko se nedostanete. Jaký tedy vybrat a kam se který hodí?

Dospělý, dítě a pes ležící na koberci Prystai / Shutterstock.com

Bytové koberce

Jedná se o všívané koberce, které se prodávají na metry čtvereční dle našeho přání. Vybírat můžeme z různých barev a vzorů. Výška chlupu však v takovém případě nepřesahuje jeden centimetr, přičemž platí: čím nižší chlup, tím snazší údržba. Zejména na to myslete, pokud máte domácí mazlíčky.

Tyto koberce se nevyznačují takovou odolností jako jiné, proto se nehodí do hojně obývaného prostoru. Nevýhodou je údržba v případě rozšlapaných voskovek nebo vylitého červeného vína na světlou plochu.

Tip: Skvrny hravě odstraní parní čistič.

Kusové koberce

Kusové koberce mohou být jak tkané, tak všívané. Vyznačují se různými tvary, ale kruh, čtverec a obdélník jsou nejčastější. Jejich výhodou je snadná údržba – ač se může jednat o větší kus, stále ho lze smotat a odnést ven, kde jej pořádně vyklepeme a vyčistíme. Z toho důvodu si dovolme delší chlup, který je příjemně měkký a hřeje.

Také pokoji dodává poklidnou atmosféru a nemusíme se obávat nastydnutí – to na huňatém koberci téměř není možné. Kusový koberec se používá pod konferenční stolky obývacích pokojů, avšak pozor: v dlouhém chlupu se usazuje spousta prachu a nepořádku. Abyste koberec nemuseli každý týden prát, doporučujeme kvalitní tyčový vysavač, velký výběr najdete v prodejnách PLANEO Elektro.

Obývací pokoj s bílým gaučem a kobercem Dariusz Jarzabek / Shutterstock.com

Zátěžové koberce

Zátěžový koberec má své místo především v komerčních prostorech, jako je kancelář, banka, recepce hotelu nebo chodba penzionu. Vyznačuje se nižším chlupem a vysokou odolností. Důvodem pro jeho pořízení je vysoká životnost. Do bytu je ovšem mnohdy zbytečný, protože tam pravděpodobně nikdy nevyvineme takový nátlak jako ve zmíněných místech. Nevýhodou „zátěžáku“ někdy bývá vyšší cena a nutnost si ve většině případů na pokládku zavolat odborníka.

Vsaďte na jednoduchost

Běhouny

Běhouny patří mezi oblíbenou variantu, protože jsou levné, prodávají se v různých velikostech, a navíc skvěle vypadají. Jejich údržba je snadná: jednoduše je vezmeme a vložíme do pračky. Běhouny se vyrábějí z různých materiálů, nejčastějším z nich je však bavlna. Ručně tkané běhouny seženeme v různých barvách v prodejnách Jysk nebo OBI, kde velmi často bývají ve slevě.

Kusový koberec v dětském pokoji New Africa / Shutterstock.com

Rada na závěr

Neváhejte zkombinovat běhoun s bytovým kobercem. Důležité je zachovat střídmost barev, proto je ideálním řešením jednobarevný koberec a strakatý běhoun. Tkané koberečky se zase pěkně barevně kombinují s plédy nebo závěsy.