Trápí vás akné? Zatočíte s ním mořskou solí a Alpou

Akné nám ničí sebedůvěru. Canva

Tvář posetá pupínky je vždy nepříjemná záležitost, která se podepisuje na našem sebevědomí. V boji proti akné vám nicméně mohou pomoci věci, do nichž byste to možná neřekli.

Přečtěte si také

Upozornění na kontaminované fazole z Tesca. Obsahují zvýšené množství nebezpečného herbicidu

Pozor na faktory!

Vznik akné můžeme připisovat různým faktorům. Patří sem:

  • psychosomatika
  • strava a pitný režim
  • způsob péče o pleť
  • líčení

Psychosomatika

Zejména ženské tělo je na emoce citlivé – pokud se tedy ve vaší hlavě mihne tu a tam myšlenka, že nejste dost hezká, nelíbíte se sama sobě, nebo sebou dokonce opovrhujete, objeví se akné. A žádné přípravky nepomohou, dokud se nezačnete mít ráda. Vliv psychosomatiky rozhodně nepodceňujte.

Strava a pitný režim

Přemíra bílého cukru škodí oběhovému systému a cévám. Tělo se škodlivin snaží zbavit v podobě nevzhledných, a leckdy i bolestivých pupínků. Při nedostatku vody je pak logické, že škodliviny zůstávají uvnitř těla, protože se nemohou vyplavovat.

Přílišná péče

Přebytek péče obvykle znamená časté peelingy a aplikace různých masek. Je v pořádku jednou za čas zbavit pleť odumřelých buněk, které voda „nevezme“, avšak praktikovat očistu obden je špatně – pleť se příliš odmastí a ztratí svou přirozenou ochrannou vrstvu, kvůli čemuž se naopak začne mastit více. V podrážděné pokožce se pak uchytí bakterie, jež vedou k akné.

  • Proč se akné neobjeví při zmírněné péči? Pleť je od přírody, stejně jako celé naše tělo, naprogramovaná tak, aby se čistila sama.
  • Nejlépe to funguje, když se zpotíme – společně s potem po tváři stékají i bakterie, které by mohly způsobit pupínky. Následné omytí obyčejnou vodou tudíž bohatě stačí.
Péči o pleť trpící akné musíme volit opatrně. Canva

Líčení

Problémy může způsobovat i nevhodně zvolená kosmetika – sem patří především líčení obsahující parabeny, silikony, sulfáty a další složky. Pokud si navíc líčení pečlivě nesmyjete, což jde pouhou vodou jen stěží, vzniká začarovaný kruh.

Máte-li tedy problematickou pleť a nemusíte se líčit, raději líčení vynechte, dokud se situace nespraví. Vyhněte se make-upu, pudrům i bázím. Použít nicméně můžete řasenku pro větší objem řas nebo rtěnku pro zvýraznění svých plných rtů.

Co rozhodně nedělat?

Nevymačkávejte své pupínky! Ti z vás, kteří jsou náchylní k jizvám, by tohoto kroku mohli litovat. Velmi nevhodným řešením je také používáním mastiček s kortikoidy – ty mohou mít na tělo neblahý vliv.

Jak se zbavit akné?

Existuje však několik přírodních prostředků, kterými si od pupínků ulevíte – a při správné životosprávě dokonce i navždy. Použít můžete:

  • kamenec
  • mořskou sůl
  • ledovou vodu
  • Alpu

Kamenec

Kamenec je produkt určený především pro muže, kteří ho využívají po holení. Hodí se ale i pro léčbu akné, protože stahuje póry. Navlhčeným kamencem potřete pupínky a nechte zaschnout. Brzy ucítíte, jak se vám stahuje tvář – to jsou zmenšující se póry. Přebytečný maz bude vytlačen ven a nové bakterie již pór neznečistí.

Mořská sůl

Mořská sůl je zázračná a vaše problémy s akné může odstranit klidně i do dvou týdnů. Smíchat se dá třeba s medem, čímž vznikne blahodárná maska na pleť.

Ledová voda

Obyčejná voda z kohoutku na tu nejnižší možnou teplotu je spíše prevencí. Pokožka má studenou vodu ráda – příjemně se díky ní prokrví a zároveň se stáhnou póry, které jsou tak odolné vůči vnějším vlivům.

Alpa

Francovka zmirňuje bolesti u velkých pupínků. Pokud na tváři objevíte akné, kterému upadla hlavička, je Alpa skvělou desinfekcí.

Rada na závěr

Snažte se přijít nejprve na příčinu svého problému, teprve pak hledejte řešení. V opačném případě byste mohli řešit příčinu, která váš dost možná vlastně nikdy netrápila.