Černé uhlí je skvělé na detoxikaci, vybělení zubů i redukci akné

Aktivní uhlí na akné, proti stárnutí i krásnou pleť. Canva

Víte, na co všechno se dá použít černé uhlí? Tento docela levný produkt, který zakoupíte v každé lékárně, má velkou spoustu využití. Podívejte se s námi, co vše se dá z aktivního uhlí vyrobit.

Přečtěte si také

Výrobci nápojů v plechovkách mění design. Kofola či Rockstar více vsází na eleganci

Co je černé uhlí?

Aktivní uhlí neboli černé uhlí je vystaveno krátkodobě vysokým teplotám, zjemní se a pak je schopno zvýšit objem. 1 g aktivního uhlí pokryje plochu až 500 m².

Aktivní černé uhlí na sebe dokáže skvěle navázat tělu škodlivé látky, navazuje na sebe však i živiny a veškeré konzumované léky. Neužívejte jej proto 1 hodinu před a 2 hodiny po požití vašich léků, potravinových doplňků a výživné stravy. Jejich účinek by se opravdu výrazně snížil a vyšel by stolicí z těla ven.

Využití je celá řada

1. První pomoc při otravě

Aktivní černé uhlí je přípravek s nejvyšším potenciálem absorpce požitých toxických látek. Skvěle se dá využít při prvních příznacích otravy jídlem, jako jsou třeba houby, a při předávkování léky či drogami. Naváže na sebe až 60 % tělu nepřirozených látek ze žaludku.

2. Proti virózám

Aktivní černé uhlí se využívá při léčbě cholery, úplavice, ale i při nachlazení a viróze. Navazuje na sebe toxiny vylučované viry i bakteriemi, zlehčí průběh onemocnění a urychlí proces uzdravení.

3. Účinná detoxikace

Aktivní černé uhlí lze využít jako detoxikační prostředek pro trávicí systém. Očistu těla v podobě kompletního půstu, prostřednictvím džusů, nebo jiného dietního režimu, začněte detoxikací pomocí dávky aktivního černé uhlí. Urychlíte tak proces odstranění toxických látek z těla.

4. Na zažívací potíže

Aktivní černé uhlí účinně naváže a eliminuje nadbytečné plyny ve střevech a zbaví vás plynatosti. Pokud vám nesedlo jídlo, použijte pár tablet a potíže zmizí. Používejte jej ale jen občas.

5. Na snížení cholesterolu, tuků, triglyceridů i kyseliny močové

Pravidelné preventivní užívání aktivního uhlí sníží hladinu škodlivého cholesterolu, tuků a triglyceridů v krevním řečišti. Úroveň triglyceridů naopak zvyšuje konzumace sacharidů, jednoduchého cukru, alkoholu, kouření a nedostatek pohybu. Potěšíte srdce, játra a mozek. Pomáhá při dně a snižuje hladinu kyseliny močové.

6. Pro bělení zubů

Zuby se barví zejména kvůli konzumaci kávy, čaje a některých dalších potravin. Jednou týdně si zubním kartáčkem a aktivním uhlím vyčistěte zuby (můžete uhlí vmíchat do kokosového oleje) a vaše zuby budou krásně bílé, dásně zdravé a dech svěží.

Některé pasty černé uhlí obsahují. Canva

7. Proti stárnutí, pro omlazení

Aktivní černé uhlí umí zabránit určitým buněčným změnám úzce spojeným s procesem stárnutí. Zejména jde o játra, ledviny a nadledvinky. Můžete si jej naordinovat v pravidelných preventivních dávkách v podobě kúry – po konzultaci se svým lékařem.

8. Proti akné

Udělejte si pleťovou masku z aktivního černého uhlí. Vyčistí pleť do hloubky, vytáhne z ní toxiny, přebytečný kožní maz a zabere proti akné. Pokožka bude jemná a zářivá. Uhlí má antibakteriální a protizánětlivé účinky, uleví zaneseným pórům a zbaví vás červených pupínků i černých teček.

Jak doma vyrobit masku z černého uhlí

K přípravě pleťové masky budete potřebovat pouze aktivní černé uhlí, které je běžně k dostání v lékárně, a vodu. Aktivní uhlí rozdrťte na prášek, vložte do malé nádobky a postupně přidávejte vodu, aby vám vznikla hutná konzistence, která nebude stékat z obličeje.

Před aplikací byste obličej měli nejprve napařit, čímž se otevřou póry a maska bude účinnější. V případě domácí masky ji nechte působit na obličeji po dobu 15 až 20 minut a poté ji opláchněte vlažnou vodou. Na první pohled sice neuvidíte velké výsledky, ale při pravidelném používání působí stejným způsobem jako její konkurence z obchodu.

Na mastné vlasy

Šampon s černým uhlím zabírá na mastné vlasy, odstraňuje nečistoty a zbytky stylingových přípravků. Vyčistí a zklidní pokožku hlavy a dodá vlasům větší objem.

Zmírňuje svědění po bodnutí a kousnutí hmyzem

Aktivní uhlí zmírní svědění a otok po bodnutí hmyzem, včetně vosy a včel. Prášek aktivního uhlí smíchejte s kokosovým olejem, namažte na postiženou oblast a převažte tkaninou.

Proti zápachu a potu

Aktivní uhlí eliminuje tělesný pach. Možná znáte speciální spodní prádlo s vlákny z aktivního uhlí. Seženete i ponožky nebo vložky do bot s aktivním uhlím, které sníží zápach z nohou. Eliminuje i nadměrné pocení – deodoranty a antiperspiranty jej často obsahují.