Sypaný nebo porcovaný? Který čaj je po dvou šálcích nebezpečný

Kterou formu čaje máte raději? Canva

Čaje pijeme při nachlazení, pro povzbuzení nebo když si zkrátka chceme dopřát chvilku odpočinku. Kromě své lahodné chuti nabízí přírodní a účinný způsob, jak se vyrovnat s mnohými zdravotními potížemi. Naučte se rozpoznávat a využívat specifické léčivé účinky jednotlivých běžných druhů čajů, vaše tělo vám poděkuje.

Přečtěte si také

Lidl ve Velké Británii stahuje kvůli riziku alergických reakcí oblíbenou sladkost. Stejná se prodává i v Česku

Všestranný zelený čaj

Zelený čaj je významným zdrojem antioxidantů. Pro své protizánětlivé účinky se užívá při léčbě různých alergií a kožních problémů. Dokáže také účinně povzbudit a nastartovat naši mysl i náš metabolismus.

Povzbuzující černý čaj

Černý čaj obsahuje ze všech druhů nejvíce kofeinu, je proto zdravější alternativou kávy. A to i z toho důvodu, že má oproti ní schopnost snižovat krevní tlak. Jeho pravidelnou konzumací můžete snížit riziko vzniku rakoviny a posilovat imunitní systém. Při nachlazení dokáže účinně rozšiřovat průdušky, čímž usnadňuje vykašlávání. Obdobně jako zelený čaj je skvělým pomocníkem při hubnutí, protože dokáže urychlit spalování tuků.

Zelený a černý čaj patří k nejvyhledávanějším. Canva

Uklidňující heřmánkový čaj

Heřmánkový čaj potlačuje příznaky nachlazení, rýmy a chřipky. Příznivě působí na trávicí systém a proti bolestem břicha. Má uklidňující účinky, a je proto vhodný při nespavosti nebo při velkém stresu a psychické zátěži. Pokud vás trápí kožní vyrážky nebo infekce, pomohou obklady napuštěné výluhem z heřmánku.

Protizánětlivý mátový čaj

Mátový čaj většinou pijeme při zažívacích potížích nebo při bolestech břicha. Pravidelné pití mátového čaje vám pomůže zlepšit činnost střev, vylučování žaludečních šťáv i tvorbu žluči. Máta navíc působí protizánětlivě a její uklidňující účinky oceníte při problémech s nespavostí.

Očišťující kopřivový čaj

Kopřivy dokážou pročistit žaludek, střeva i játra. Čaj z kopřiv pomáhá léčit anémii, hemoroidy i nevolnosti nebo nechutenství. A je samozřejmě výborný při nachlazení, dokáže totiž účinně snižovat horečku.

Ulevující šalvějový čaj

Šalvěj příznivě působí na vylučovací soustavu i proti nadýmání. Často se využívá pro svou schopnost snižovat pocení a stres plynoucí z pracovního vytížení. Ženám dokáže účinně ulevit od menstruačních potíží.

Při konzumaci šalvějového čaje však dbejte doporučené dávky: maximálně dva šálky denně a rozhodně se nedoporučuje jeho dlouhodobější popíjení. Obsahuje totiž toxickou látku thujon, která při předávkování může způsobovat nepříjemné křeče.

Ibiškový čaj je zdrojem radosti – pomáhá zlepšovat náladu, potlačovat deprese a podporuje hubnutí. Canva

Lahodný ibiškový čaj

Lehce nakyslý a voňavý čaj z květů ibišku je bohatým zdrojem antioxidantů. Zlepšuje imunitu, snižuje cholesterol i krevní tlak. Pomáhá potlačovat deprese a změny nálady, snižuje bolesti a křeče, což ocení například ženy během menstruace. Obsahuje také množství živin, které zabraňují vstřebávání tuků a sacharidů do našeho těla, a je proto vhodný při hubnutí.

Bezkofeinový rooibos

Rooibos posiluje imunitní systém, napomáhá detoxikaci organismu a je účinný v boji proti civilizačním chorobám, mezi které patří například vyšší krevní tlak, stres, alergie, obezita, riziko infarktu apod. Navíc neobsahuje kofein, takže si ho můžete dopřávat v neomezeném množství, a je díky tomu vhodný i pro děti.

Jak vybrat správný čaj?

Nejvíce léčivých účinků mají čaje sypané. Čím více prochází čajové lístky nebo bylinky procesem mletí, tím více se z nich vytrácí všechny účinné látky (navíc mohou být spálené). U sáčkových čajů je dále běžné, že obsahují vysoký podíl různých příměsí, které nemají s čajem nic společného.

Pokud tedy kupujete pytlíkové čaje, jejich složení věnujte vždy zvýšenou pozornost. Určitě se v tomto případě nevyplatí kupovat vždy tu nejlevnější variantu – zvláště, chceme-li čaj užívat pro jeho léčivé účinky.

Čajů je spousta druhů. Canva

Bez elektriky to nepůjde

Nezapomeňte, že každý čaj potřebuje jinou teplotu vody. Rozhodně se vyplatí investovat do kvalitní rychlovarné konvice. Navíc, pokud si pořídíte tu s vestavným nerezovým sítkem, odpadá další čištění a skladování louhovacích sít. To ale není hlavní benefit rychlovarných konvic, které se hodí k přípravě čaje. Tou hlavní předností je plynulá regulace nastavení teploty, tedy že si můžete zvolit přesnou teplotu, kterou má voda mít. Pořídit se dají od 500 Kč.

Pokud to s čajem myslíte opravdu vážně, doporučujeme sledovat letáky Electro Worldu nebo T. S. Bohemia na Kupi.cz, kde se dají dražší konve pořídit se slevou. Nás zaujala kompaktní automatická konvice na přípravu čaje Sage BTM800 (6 990 Kč), která má přednastavené programy pro optimální louhování zeleného, černého, bílého, bylinkového nebo oolong čaje – jednoduše nasypete čaj, nastavíte program a necháte konev pracovat. Sítko se automaticky zvedne nad hladinu po dosažení doby, po kterou se má čaj louhovat.