Seznam věcí, kvůli kterým vás nepustí do letadla. Co smí a nesmí na palubu

Pokud cestujete pouze s malým příručním zavazadlem, před letem si zkontrolujte, zda nemáte nějaké nepovolené předměty ImYanis / Shutterstock.com

Čeká vás let do zahraničí a přemýšlíte, jak je to s tekutinami, kam zabalit cenné předměty a co všechno je vlastně povolené mít u sebe na palubě letadla? Máme pro vás pár užitečných rad, jak příruční zavazadlo zabalit, a na co nezapomenout.

Přečtěte si také

Sladká specialita z Valašska: Vynikající valašský frgál zvládnete upéct i doma

Pokud letíte s nízkonákladovou společností a máte povolené pouze jedno příruční palubové zavazadlo, rozhodně se vyplatí věnovat pozornost tomu, co si do něj smíte zabalit. Na letišti se totiž velice snadno může stát, že váš oblíbený drahý krém nebo parfém, který překračuje povolený objem, hodí letištní kontrola bez milosti do koše.

Pozor na tekutiny

Nejčastěji řešeným problémem ohledně cestování letadlem je omezení množství tekutin, gelů a aerosolů, které je možné si s sebou na palubu vzít. Vše musí být v lahvičkách nebo nádobkách s objemem do 100 ml, a ty se všechny musí vejít do průhledného uzavíratelného sáčku o maximálním objemu 1 litr.

Tip: Kosmetiku můžete vždy zakoupit v malých cestovních baleních. U těchto výrobků ale většinou paradoxně platí, že čím je objem přípravku menší, tím je vyšší cena. Pokud chcete ušetřit, doporučujeme zakoupit cestovní sadu prázdných lahviček, do kterých si podle potřeby vždy odlijete potřebné množství z domácích zásob. Vždy si ale předem ověřte, že takové lahvičky mají uvedenou rysku s maximálním objemem (do 100 ml), aby bylo možné u letištní kontroly prokázat dodržení stanoveného limitu.

Co je ještě dobré vědět?

  • Za tekutiny, které se musí vejít do sáčku o objemu 1 l se považují: nápoje, některé potraviny (jogurty, paštiky, džemy), make-up (ano, i rtěnky nebo řasenky), kosmetika (sprchové gely, šampony, krémy, pěny na holení, tuhé i aerosolové deodoranty a zubní pasta).
  • Výjimku tvoří dětská výživa, kterou si v neomezeném množství můžete na palubu vzít.
  • Povolené jsou i léky – s předpisem (včetně injekčních stříkaček), bez předpisu (musí být v originálním obalu a v přiměřeném množstvím podle doby letu).
  • Spreje se posuzují podle míry hořlavosti a možného rizika vybouchnutí. Jsou povolené aerosolové deodoranty. Repelenty nechte ale doma.
  • Tato omezení se nevztahují na předměty zakoupené v tzv. duty free zóně letiště.

Co si v klidu můžete zabalit a co nechat raději doma?

Na palubu si s sebou vezměte všechny hodnotné a křehké předměty jako šperky, fotoaparát, elektronická zařízení (mobilní telefon, notebook), nabíječky a adaptéry. Tyto předměty budete muset spolu s balíčkem tekutin při kontrole vybalit. Proto je mějte zabalené a připravené úplně nahoře.

Kromě omezení tekuté stravy si na palubu letadla můžete vzít téměř jakékoliv „pevné“ jídlo. Povoleno je pečivo (včetně obložených baget, chlebíčků apod.), pochutiny, uzeniny, tvrdé sýry i ovoce a zelenina.

Zakázané jsou ale předměty, které by mohly být považovány za zbraň: nože, nůžky nad 6 cm (nůžtičky na manikúru si tedy vzít můžete), nechráněné žiletky a břitvy, pepřové spreje, dětské pistolky či praky nebo jiné atrapy zbraní. Jednoduché zapalovače jsou povoleny.

Tip: V PENNY právě probíhá akce, kde můžete za zvýhodněnou cenu získat jeden z cestovních kufrů. Stačí sbírat body za nákupy. Za každých 200 Kč z vašeho nákupu získáte 1 bod. Při nasbírání 5 bodů a po předložení PENNY karty pak získáte slevu nejméně 60 % na vybrané zavazadlo.

Nezbytnosti, které pomohou přečkat let

Pokud vám v příručním zavazadle zbude kousek místa, doporučujeme zabalit si s sebou několik maličkostí, které vám dokáží let zpříjemnit:

  • sluchátka – pokud svůj telefon nebo notebook nastavíte do režimu „letadlo“, můžete je mít bez problému během cesty zapnuté a poslouchat oblíbenou hudbu nebo sledovat filmy,
  • ponožky, lehká deka – vlivem klimatizace vám může být po chvíli v letadle zima, mějte proto po ruce navíc nějaké oblečení nebo něco na zakrytí, malý nafukovací polštářek se dá koupit před odletem v letištním shopu
  • pleťový sprej (do 100 ml) – vlivem nadmořské výšky i dlouhodobějšího pobytu v klimatizovaném letadle se naše pokožka rychleji vysušuje a napíná, nezapomeňte ji proto během dlouhého letu hydratovat,
  • bonbón nebo žvýkačka – pokud máte citlivější uši, změna tlaku při vzletu nebo přistávání vás dokáže pěkně potrápit, cucání nebo žvýkání tyto problémy zmírňuje.

Ještě malá rada na závěr: každá letecká společnost má na svých webových stránkách uvedené povolené maximální rozměry příručních palubových zavazadel a další užitečné informace, které je před cestou dobré znát.