Bobkový list: Zatočí s migrénou, cukrovkou i moly ve skříni

Bobkový list a čaj z něj na prkénku New Africa / Shutterstock.com

Bobkový list je koření, které se stalo nedílnou součástí středoevropské kuchyně. Jedná se o sušené listy vavřínu vznešeného – Laurus nobilis –, který je mimo jiné symbolem vítězství. Víte, jak ho využít v domácnosti?

Přečtěte si také

Značení na vajíčkách: Co z něj vyčteme a proč je důležité si ho všímat?

Co je bobkový list?

Bobkový list je znám především jako koření, má však i blahodárné účinky, pro které se využívá po celá staletí.

Obsahuje bílkoviny, vlákninu, hořčiny, glykosidy, alkaloidy, třísloviny, silice, kyselinu listovou i vitamíny, zejména A, B, C a minerální látky, jako jsou draslík, hořčík, fosfor, selen, měď, vápník, zinek či železo. Podporuje trávení a současně zvyšuje chuť k jídlu. Působí antisepticky, protizánětlivě a dezinfekčně a používá se při nemocech a během rekonvalescence.

Bobkový list a olej z něj v malých lahvičkách domnitsky / Shutterstock.com

Jaké účinky na zdraví má bobkový list?

Bobkový list dokáže ve formě čaje snižovat hladinu krevního cukru a je vhodný pro lidi s diabetem druhého typu. Pomáhá při revmatických bolestech, artritidě, bolestech kostí, kloubů, zad, krční páteře, kříže i sedacího nervu. Používá se k čištění kloubů i detoxikaci těla od škodlivých usazenin a solí kyseliny močové.

Blahodárně působí také na močový měchýř, kde rozpouští kamínky, pomáhá při trombóze jater, povzbuzuje tvorbu žluči u jater poškozených dlouhodobým užíváním chemických léčiv a rozpouští zatvrdliny ve slezině. Účinný je i při dně, migréně a otocích.

Jak používat bobkový list pro zdraví?

Čaj

Čaj z bobkového listu připravíte ze lžičky nasekaných vavřínových listů, které přelijete 3 dl vroucí vody a necháte 15 minut louhovat. Poté přecedíte.

Nálev

Nálev z bobkového listu vytvoříte ze dvou středně velkých bobkových listů zalitých ¼ litrem vroucí vody. Nechte pak pět minut louhovat. Lze přidat i do koupele.

Olej

Bobkový olej se maže na bolestivá místa, zabírá také při úrazech a pohmožděninách. Vezměte 50 g bobkového listu, dejte jej do láhve a zalijte alespoň 70% lihem. Poté nechte 24 hodin louhovat, přidejte ½ litru olivového oleje a zahřívejte ve vodní lázni pět až šest hodin, ale nevařte. Následně vše přefiltrujte přes jemné plátno.

Člověk přidává bobkový list do polévky Aleksei Isachenko / Shutterstock.com

Jak využít bobkový list v domácnosti?

Bobkový list lze využít k odpuzení šatních i potravinových molů. Stačí ho dát do skříně s oblečením nebo do spíže s potravinami. Jako okrasný keřík či stromek vypadá krásně i ve vstupních halách, u schodišť a konferenčních sálů, ale také na terase, balkoně nebo v zimní zahradě.

Rajská omáčka z protlaku
Čas přípravy: 1 hod 30 min Obtížnost: Střední

Rajská omáčka z protlaku

Rajská omáčka z protlaku je o dost jednodušší a rychlejší než její klasická varianta připravovaná z rajčat. A pokud máte po ruce masový vývar, budete ji mít hotovou během chvilky.

Rajská omáčka z protlaku
Zeleninový vývar
Čas přípravy: 1 hod 20 min Obtížnost: Snadný

Zeleninový vývar

Zeleninový vývar, plný poctivých surovin, vás zahřeje i zasytí. Využijete jej také do mnoha dalších pokrmů a když jej zamrazíte, ušetříte si práci a čas i v budoucnu.

Zeleninový vývar

Jak využít bobkový list v kuchyni?

Bobkový list se přidává do omáček, polévek, marinád a použít lze i při pečení masa. Hodí se do svíčkové, rajské i smetanové omáčky nebo ke zvěřině. Využijete ho rovněž při nakládání masa, ryb, hub i okurek a další zeleniny. Během tepelné úpravy je lepší přidat bobkový list až těsně před koncem, jinak mohou mít výsledné pokrmy hořkou chuť.

Zdroj: Kupi.cz, webmd.com, ncbi.nlm.nih.gov, healthline.com