Hummus není žádný humus! Jak ho připravit, aby byl ještě lepší a levnější než z obchodu

Hummus je úžasnou orientální pochoutkou, kterou si zamilujete. Kabachki.photo / Shutterstock.com

Hummus je úžasný a nenáročný pokrm, který si vás dozajista získá. Koupit se dá i v obchodě, ale ten váš bude milionkrát lepší! A hotový ho budete mít během pár chvil. Jak tedy na něj?

Přečtěte si také

Možná jste ani netušili, co všechno můžete umývat v myčce nádobí

Význam slova hummus

Pokud mluvíme o jídle, nikdy bychom ho neměli označovat hanlivým slovem humus, ani kdyby si to ve skutečnosti po právu zasloužilo. Pokud však máme na mysli hummus se dvěma „m“, získává toto slovo zcela jiný význam. Co je vlastně hummus zač? Jednoduše – cizrna.

Hummus – základ mezinárodních sporů i Guinessův rekord

Hummus je kašovitá pomazánka, která se připravuje z cizrny, sezamové pasty tahini, olivového oleje, citronové šťávy, česneku a soli. Jeho historie se úzce pojí s oblastí Levanta (Východní Středomoří) – právě tamní země totiž vedou spor o to, které z nich vlastně původ hummusu náleží.

  • Nejvyhrocenější spory o hummus bují mezi Libanonem a Izraelem – zašlo to až tak daleko, že se pro pomyslný konflikt vžilo označení Válka o hummus.
  • Velké pře o cizrnovou pomazánku začaly už v roce 2008, kdy si Libanonci chtěli u EU vyjednat pro hummus chráněné označení coby tradiční libanonské speciality. Právě v tom však narazili na odpor Izraelců.
  • Namísto chráněného označení se tak Libanonci rozhodli alespoň zapsat se mezi Guinessovy světové rekordy – v roce 2009 uvařili dávku hummusu vážící okolo 2 000 kg. Izraelci na to nicméně odpověděli várkou kolem 4 000 kg – a tak Libanonci nelenili, a o rok později rekord (který dodnes drží) navýšili na 10 452 kg cizrnové kaše.
Cizrna nebo také římský hrách je základní surovinou pro výrobu hummusu. Canva

Příprava hummusu – pár tipů do začátku

Připravit si hummus můžete snadno i sami doma – než s tím však začnete, podívejte se na těchto pár užitečných tipů, které byste si u přípravy měli ohlídat.

Kde koupíte tahini?

Na hummusu není vůbec nic složitého – jedinou záludností může být sezamová pasta tahini. Tu seženete v obchodech se zdravou výživou, ale taktéž ve větších supermarketech – typicky například v řetězci Lidl během jeho asijského týdne.

Jakou cizrnu na hummus použít?

Co se cizrny týče, použít můžete tu sušenou či v konzervě. Nevýhodou sušené cizrny je fakt, že ji musíte den dopředu namočit do vody, aby změkla. Na druhou stranu je ovšem poměrně levná. Z cizrny v konzervě naopak lze hummus připravit okamžitě, avšak je o něco dražší.

Chuťově si jsou oba typy cizrny poměrně podobné – tu z plechovky ale navíc nemusíte loupat. Pokud vám nevadí, že hummus nebude tak hedvábně hladký, nemusíte loupat ani tu sušenou – hummus díky tomu získá i více vlákniny. Pokud ovšem trpíte například Crohnovou nemocí či podobnými potížemi, nadmíra vlákniny vám může uškodit.

  • Tip: Pokud přidáte do vody, ve které budete cizrnu namáčet, kypřicí prášek, bude se pak lépe loupat (stačí ji promnout mezi prsty), rychleji se uvaří a bude pěkně měkká.

Do hummusu patří ledová voda

Do hummusu je potřeba nalít opravdu ledovou vodu, která jej učiní lehkým, krásně nadýchaným a světlounce béžový.

Příprava hummusu krok za krokem

Tento postup je samozřejmě jen orientační – s hummusem můžete experimentovat, udělat ho netradičně a obarvit například červenou řepou. Stejně tak dochucení je zcela na vás.

Fantazii se meze nekladou – například pomocí řepy či avokáda získáte zajímavé barevné variace této pomazánky. Canva

Ingredience:

  • 150 g cizrny (v suchém stavu)
  • tahini (dle chuti)
  • česnek (čerstvý či sušený)
  • sůl (dle chuti)
  • voda (dle potřeby)
  • čerstvá citronová šťáva (dle potřeby)
  • kmín římský (dle chuti)
  • olivový olej (na ozdobu)
  • uzená paprika (na ozdobu)

Postup:

  1. Pokud jste si koupili cizrnu sušenou, nasypte ji do misky s vodou, přidejte kypřicí prášek (stačí 1 čajová lžička na 1 litr) a nechte odpočívat do druhého dne. Nabobtná a svůj objem zvětší přibližně trojnásobně.
  2. Cizrnu poté uvařte buď v obyčejném, nebo v tlakovém hrnci. V klasickém hrnci ji budete vařit přibližně hodinu, v tlakovém bude pochopitelně mnohem dříve, cca do půl hodiny.
  3. Jakmile bude cizrna uvařená a případně oloupaná, vezměte si mixér a luštěninu rozmixujte společně s česnekem, citronovou šťávou, solí a popřípadě i s římským kmínem.
  4. Do cizrnového pyré přidejte tahini (zhruba tři lžíce) s ledovou vodou a mixujte dál, dokud nezískáte nadýchanou a jemnou texturu. Hummus bude díky ledové vodě během mixování měnit barvu z pískově žluté na světle béžovou.
  5. Tahini i vodu dávkujte podle svého uvážení. Pokud chcete mít hummus dietnější, na sezamové pastě uberte; pokud ho chcete řidší, přidejte více vody.

Vylaďte svůj hummus

Hummus si můžete samozřejmě dochutit podle svých preferencí. Přidejte klidně pepř, olivy, sušená rajčata, kardamom, kopr nebo třeba smaženou cibulku. Pomazánku zdobte dle své fantazie, například uzenou červenou paprikou a zakápněte olivovým olejem.

A pokud jste hračičky, nezapomeňte si dát stranou pár celých kuliček cizrny a rafinovaně jimi finální pokrm dozdobte. Je to na vás – vaše kombinace bude určitě vynikající!