Jak se zbavit komárů doma i na zahradě?

Žena drží v ruce elektrický odpuzovač hmyzu do elektřiny DimaBerlin / Shutterstock.com

S prvními teplými večery si užíváme grilování, ale s tím přichází také hostina, při které jsme jídlem my. Komáři začínají útočit. Večerní posezení na terase se stává dobrodružstvím, kdy se snažíme uhájit svou krev před vysátím. A přesto existují efektivní řešení, při kterých se ani otevřená okna nestanou pozvánkou pro nezvaný hmyz.

Přečtěte si také

Léky na nachlazení s pseudoefedrinem by se užívat neměly. Řada lékáren je ale stále prodává

Metod existuje naštěstí poměrně dost. Od přípravků, které se aplikují přímo na tělo, přes ochranné sítě po vonné preparáty odpuzující hmyz. Prozradíme také, jak lze využít darů vaší kuchyně!

Jak se zbavit komárů na zahradě?

Repelent

Co odpuzuje komáry? Jako první pomoc, pokud se chystáte grilovat a chcete si pobyt venku užít, lze sáhnout po repelentu ve spreji. A pozor, děti mají pro svou jemnější kůži speciální přípravky. Zejména pro ty s citlivou pokožkou by rodiče měli zvolit odpovídající dětský repelent. Alternativou mohou být repelentní náplasti s postupným uvolňováním aktivní látky.

Repelenty nyní koupíte se slevou

Odpuzovač hmyzu

Pokud venku trávíte hodně času a nechcete svou kůži zatěžovat příliš, jsou další možností závěsné odpuzovače (ty slouží i jako prevence proti klíšťatům).

Lapač hmyzu

Skvělou podpůrnou metodou jsou lapače hmyzu (ideálně s možností zavěšení), které bezpečně hmyz nalákají, a to v dosahu až 30 m², a poté zlikvidují.

Dívka sedí v posteli přikryté moskytiérou a dívá se z okna na hory Tuttoo / Shutterstock.com

Jak se zbavit komárů v bytě?

Síť proti hmyzu

Repelenty by měly sloužit spíše pro pobyt venku, aby si kůže odpočinula. Pokud tedy plánujete zabezpečit svůj byt či dům před komáry, zamyslete se, které z dveří či oken nejčastěji používáte, a investujte do okenních sítí proti hmyzu. Tuto drobnost skutečně oceníte, protože si díky nim vychutnáte příjemně ochlazující noční vánek.

Moskytiéra

Postýlku miminek i větších dětí můžete ochránit také moskytiérou, kterou hmyz nepronikne. Navíc dětem vytvoříte skvělý „domečkový“ prostor pro fantazii.

Elektrický odpuzovač či vonné svíčky

Spojit příjemné s užitečným můžete i prostřednictvím vůně. Opět existuje řada variant. Elektrické odpařovače či vonné svíčky (zejména s citronovou či mátovou vůní). Elektrické odpuzovače mají relativně dlouhou životnost (od týdnu po více než měsíc). Vybrat si můžete mezi těmi, které jsou vybaveny tekutou náplní, anebo mají speciální suchý polštářek. Pak už záleží na vás, čím domov provoníte a ochráníte.

Člověk si maže štípanec na paži léčivým přípravkem wuanxiang / Shutterstock.com

Co odpuzuje komáry? Zn. bez chemie

Další z variant, jak uhájit svůj prostor před nepříjemným bodavým hmyzem, můžeme najít v přírodním léčitelství. Pokud vlastníte základní kuchyňské koření a na parapetu se vám zelenají či kvetou nějaké bylinky, můžete je využít.

Bylinky

Mezi ty nejzákladnější odpuzovače patří levandule (ta navíc zklidňuje vaši mysl a psychiku), rozmarýn, tymián, majoránka nebo máta. Můžete je umístit právě na parapet nebo například pověsit snítku ke dveřím balkónu.

Éterické oleje

Pomáhá údajně také hřebíček a případně citronová tráva (citronela). Sílu těchto látek lze využít i prostřednictvím éterických olejíčků. Buď je necháte vypařovat skrze aromalampu, nebo se nanášejí přímo na tělo: na kotníky, zápěstí a za uši – tedy všude tam, kde vaše krev tepe nejblíže pokožce. Ale pozor, jen pár kapek! Jinak si kůži můžete popálit.

Nedejte hmyzu šanci

Co pomůže na štípance od komárů?

Navzdory veškerému úsilí jsou však hmyzí nepřátelé někdy příliš hladoví, odolní anebo jich je zkrátka moc. Jak si ulevit od svědění, zamezit otokům či přehnaným reakcím na štípanec a podpořit léčbu postiženého místa?

Přípravky z lékárny

Opět si můžete pomoci díky řadě přípravků z lékáren (například Fenistil, Alpa gel, produkty s tea tree nebo aloe vera). Pokud okolí nateče, sáhněte po octanové masti a dávejte studené obklady.

Domácí léky

Využít však můžete i přírody a domácích zdrojů. Pěstujete doma aloe vera? Pak je ideální příležitost využít šťávu z listů. Kousek odtrhněte a potírejte si rostlinou místo po bodnutí (podobně lze použít i při spáleninách). Pomůže také med (ideálně s propolisem) nebo levandulový éterický olej (zklidňuje a dezinfikuje).