Vypere i vyčistí. 5 způsobů, jak v domácnosti využít Coca-Colu

Žena otevírá láhev Coca-Coly Sean Locke Photography / Shutterstock.com

Kdo by to byl řekl, že jedna z nejoblíbenějších limonád na světě je zároveň i praktický domácí pomocník? Tento sladký perlivý nápoj se osvědčí nejen při péči o domácnost, ale oceníte jej dokonce i v garáži. Co všechno dokáže populární Coca-Cola vyčistit? Odstraní skvrny i zápach.

Přečtěte si také

Vše o jarní cibulce: Proč by neměla chybět v žádném jídelníčku a jak ji vypěstovat?

Jak vznikla Coca-Cola?

Když lékárník John Stith Pemberton v Atlantě v roce 1886 uvařil první Coca-Colu k medicínským účelům, asi ho ani nenapadlo, jaký fenomén má v tu chvíli v rukou. Původní nápoj obsahoval kokain a víno a užíval se k léčbě trávicích potíží, bolesti hlavy nebo impotence.

Jeho nealkoholická verze na sebe nenechala dlouho čekat a vznikl legendární sirup, ze kterého se Coca-Cola vyrábí dodnes. Originální a přísně tajný recept je střežen v trezoru v Atlantě. Ať už ale obsahuje cokoliv, lidé výsledek milují. A nyní ještě o trochu víc. Coca-Cola je totiž skvělý pomocník, který vyčistí i odolné skvrny. Vyzkoušejte to sami.

Pomerančová limonáda
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Pomerančová limonáda

Pomerančová limonáda se zázvorem, limetkami a mátou vás v letních parných dnech příjemně osvěží, dodá ztracenou energii a potřebné vitamíny. Její chuť si určitě zamilujete.

Pomerančová limonáda

Pomáhá na skvrny i zápach

Mastné fleky se z oblečení perou špatně. Na trhu najdeme široké množství odstraňovačů skvrn, ale pokud je zrovna doma nemáte, spolehněte se na plechovku Coca-Coly. Vylijte její obsah na oblečení do bubnu pračky a vyperte je spolu s práškem či gelem na praní.

Výsledkem budete překvapeni. Coca-Cola si dokonce poradí i se skvrnami od krve. A pokud jste nechali ručníky příliš dlouho v pračce a mají zatuchlý odér, aplikujte na ně stejný postup. Budou zase krásně svěží.

Ruka ve žluté rukavici čistí záchod Rasulov / Shutterstock.com

Jak pomocí Coca-Coly odstranit vodní kámen?

Uvařit Coca-Colu v rychlovarné konvici? To přesně udělejte, chcete-li se zbavit vodního kamene a usazenin. Bojujete doma s tvrdou vodou a vodní kámen se usazuje i v toaletě? Dvoulitrovou Coca-Colu do ní vylijte před tím, než si půjdete lehnout. Ráno stačí spláchnout a obdivovat běloskvoucí mísu.

Stejnou metodou můžete vyčistit i zašlé spáry mezi kachličkami. Použijte třeba plastový rozprašovač a kachličky Cola-Colou postříkejte. Nechte působit pár minut a jednoduše setřete houbičkou.

Využití Coca-Coly v garáži

Kyselina obsažená v Coca-Cole působí perfektně též při odstraňování rzi z nářadí, šroubků nebo z jízdního kola. Zrezivělé komponenty můžete do syceného nápoje ponořit na 24 hodin, případně je čistit do Coca-Coly namočenou houbičkou. Po posledním výletu autem máte na nárazníku doslova hřbitov mušek a hmyzu? Můžete si koupit sofistikovaný odstraňovač hmyzu, nebo se spolehnout na starou dobrou Coca-Colu.

Coca-Cola odstraní i žvýkačku z vlasů

Až vaše dítko příště přijde domů s nalepenou žvýkačkou ve vlasech, neberte hned do ruky nůžky. Zvlášť holčičky vám poděkují, pokud přilepený pramen vlasů radši ponoříte na chvíli do Coca-Coly. Za pár minut žvýkačku bez problémů odstraníte a dlouhovláskám zůstane jejich chlouba.

Člověk čistí připálenou pánev houbičkou larisa Stefanjuk / Shutterstock.com

Vyčistí připálenou pánev

Podařilo se vám při vaření připálit pánev? I s tím si Coca-Cola poradí. Obsažená kyselina fosforečná dokáže rozpustit připálené zbytky jídla na pánvi. Stačí nalít trochu Coca-Coly na pánev, nechat ji pár minut působit a pak ji jenom omýt.

Zdroje: coca-cola.com, kupi.cz