Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Mobilní aplikace

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Mobilní aplikace

3 skvělé recepty bez masa. Guláš ze sojových kostek, který milují i masožrouti

3 skvělé recepty bez masa. Guláš ze sojových kostek, který milují i masožrouti

V současné době je moderním stylem života strava bez masa. Uchylují se k ní hlavně ti, kteří vidí etický problém v porážce zvířat. Historie vegetariánství sahá daleko do minulosti, a to do 7. století před naším letopočtem, nejedná se tedy o nic nového, co by lidstvo ještě nikdy nepraktikovalo. Má bezmasá strava nějaké výhody? Prozradíme tři recepty bez masa, po kterých se budou i milovníci masa olizovat.

Vegetariánská strava: Pro a proti

Když přihlédneme k některým studiím, vychází z nich vegetariánství docela dobře. Přispívá totiž ke snížení kardiovaskulárních chorob a cukrovky 2. typu u vegetariánů. Na druhou stranu jiné studie poukazují na zvýšení duševních onemocnění, poruchám krevních destiček a alergií u těch, kteří ze své stravy maso vyloučili. Na vině však může být špatná vegetariánská strava a nedostatečná konzumace B12.

Vegetariáni obecně přijímají méně nasycených tuků, cholesterolu a živočišných bílkoviny. Naopak je jejich stravování bohaté na vlákninu, draslík, hořčík, kyselinu listovou a antioxidanty - hlavně vitamín C a E.

Strava vegetariánů musí být pestrá, aby z ní získali veškeré potřebné živiny.

Co by nemělo v bezmasé stravě chybět

Aby lidského tělu nechyběly důležité látky, je také vegetariánskou stravu nutné dobře naplánovat. Jedině pak obsahuje všechny živiny jako běžná strava s masem.

Kvalitní bílkoviny lze získat z konzumace mléka a mléčných výrobků nebo vajec. Zdravé je jíst také pohanku, dýňová semena, chia semínka, fazole nebo sóju. Na železo jsou bohaté zvláště černé fazole, kešu, konopná semena, brokolice, čočka, ovesné vločky, hlávkové zelí, špenát, cizrna nebo celozrnný chléb. Významné množství vápníku najdeme v brokolici nebo kapustě. Vitamin D získáme z častého pobytu na slunci nebo potravinovými doplňky, jež jsou o vitamín D obohacené.

Sojové maso

Významnou základní surovinou, z níž jde připravovat pokrmy, je sojové maso. Jedná se o dehydratovaný texturovaný sojový protein, který se vyrábí z odtučněné mouky. Jeho velkou výhodou je snadná dostupnost a cena, protože patří k levným potravinám a přitom jde z něho připravit nejrůznější jídla, jež jsou velmi chutná a na první pohled k nerozeznání od pravého masa.

Guláš ze sojových kostek

Na tomto výborném guláši ze sojového masa si opravdu pochutnáte, ať jste, či nejste vegetariáni.

Připravte si

  • balíček sojového masa
  • cibuli a česnek
  • papriku, pepř
  • zeleninový bujón v kostce
  • bobkový list
  • brambory nebo chléb na zahuštění

Postup práce

  1. Uvaříme si sojové maso podle návodu na obalu. 
  2. Nakrájíme si dvě velké cibule na jemno a 4 stroužky česneku. Zeleninu osmahneme v hluboké pánvi. 
  3. Přidáme sojové vařené kostky. Přidáme mletou papriku (pálivou nebo sladkou dle chuti). 
  4. Podlijeme 1 litrem vody a přidáme 2 kostky ideálně zeleninového bujónu. 
  5. Dále přidáme bobkový list a 2 větší nastrouhané brambory kvůli zahuštění (zahustit můžeme i rozdrobeným chlebem). 
  6. Guláš dusíme 20 minut. Dochutíme solí a pepřem, případně dosladíme. 

Tempeh

Vyrábí se fermentací ze sóji. Tempeh je oblíbený hlavně na ostrově Jáva, proto se mu také říká javánské maso. Obsahuje vysoký podíl proteinů, vlákniny i vitamínů - například B12.

Tempeh patří k základním potravinám vegetariánů.

Špagety s tempehem, sušenými rajčaty a pestem

Připravte si
  • balíček kvalitních špaget 
  • sušená rajčata
  • olivy
  • tempeh
  • panenský olivový olej 
  • bazalkové pesto

Postup práce

  1. Ve větším hrnci uvaříme špagety "al dente".
  2. V pánvi na oleji osmahneme na drobnější kostky pokrájený tempeh.
  3. Přidáme špagety, promícháme a stáhneme z ohně, scedíme. 
  4. Přidáme na drobné kousky pokrájená sušená rajčata a olivy.
  5. Nakonec dochutíme lžící bazalkového pesta a zakápneme panenským olivovým olejem.

Tofu

Další surovinou, jež mohou vegetariáni používat, je tofu, které se vyrábí srážením sojového mléka. I z něho lze připravit chutné teplé i studené pokrmy. V obchodní síti najdete buď to neochucené bílé, nebo marinované či uzené. Záleží pak na fantazii kuchaře, jak si s ním poradí. Výborné je tofu používat například do zeleninových salátů.

Uzené tofu s pórkem a dušenou rýží

Zpestřit svůj jídelníček bezmasými pokrmy může i ten, který maso běžně konzumuje. Vyzkoušejte například kombinaci uzeného tofu s pórkem a s dušenou rýží.

Připravte si

  • 1 balíček uzeného tofu
  • 1 až 2 hrnky dušené rýže
  • 1 středně velký pórek
  • 2 až 3 lžíce sojové omáčky - nejlépe v bio kvalitě
  • 1 až 2 lžíce rostlinného oleje
  • chilli

Postup práce

  1. Tofu nakrájíme na menší kousky.
  2. Na pánev nalijeme olej a necháme rozehřát.
  3. Pak do něho vložíme nakrájené tofu a orestujeme.
  4. Mezitím si očistíme pórek a nakrájíme ho na tenká kolečka. Přidáme ho k tofu na pánvičce.
  5. Ochutíme sójovou omáčkou a kdo má rád, může přidat i chilli.
  6. Necháme chvíli dusit za stálého míchání, aby se nám směs nepřipálila.
  7. Připravíme si dušenou rýži a přisypeme ji ke směsi do pánve a dobře promícháme.