Zavařovat lze i v malé domácnosti – čím nahradit zavařovací hrnec?

Žena zavařuje v kuchyni, před sebou má ovoce a několik plných zavařovacích sklenic Megan Betteridge / Shutterstock.com

Pro objemné zavařovací hrnce, ve kterých vznikají ty nejlahodnější domácí kompoty a marmelády, nebývá v malých domácnostech často dost místa. Rozhodně ale není nutné se kvůli tomu domácího zavařování vzdávat. Jde to totiž snadno i v myčce.

Přečtěte si také

Opětovné použití přepáleného oleje může způsobit neurologické poruchy, tvrdí nová studie

Co potřebujete k zavařování?

Asi nejdůležitější budou zavařovací sklenice a víčka. Nejlepší jsou pro začátečníky skleničky se šroubovacím uzávěrem – použít můžete třeba ty od dětské výživy nebo marmelád, koupit se ovšem dají velmi levně i v prodejnách s domácími potřebami.

Jak na sterilizaci sklenic?

Dejte sklenice ve vzpřímené poloze do hrnce a nezapomeňte k nim přihodit i víčka, která se také musí sterilizovat. Naplňte hrnec vodou, dokud nepřesáhne sklenice o 2,5 cm, a vyvařte několik minut. Tím jsou sklenice sterilizované.

Svým nejmenším můžete připravit třeba jablečnou přesnídávku

Pět způsobů, jak zavařovat:

  • v zavařovacím hrnci
  • ve velkém hrnci
  • v elektrické nebo plynové troubě
  • v mikrovlnné troubě
  • v myčce
Domácí jahodová marmeláda ve sklenici, čerstvé jahody v bedýnce Stephanie Frey / Shutterstock.com

Jak na zavařování v myčce?

Je to velmi snadné – nepotřebujete k tomu zavařovací hrnec ani teploměr. Zavařovat lze přitom třeba okurky, třešně, meruňky, broskve, dýně, hrušky, jablka, jahody, ale i houby nebo maso. Receptů na zavařeniny je na internetu nespočet, vyberte si proto ten, který vám vyhovuje nejvíce.

  • Najdou se tací, kteří tomuto způsobu zavařování nevěří, například kvůli hygieně, nečistotám či nízké teplotě. Není se však čeho bát – vždyť z myčky přece vyndáváte nádobí, ze kterého poté jíte.
  • Dostatečná je i teplota 70 až 80 °C, při které se v myčce zavařuje. Když se budete řídit našimi radami, nemůžete udělat chybu.
I domácí meruňkový džem je možné připravit v myčce

Kupte se slevou Meruňky.

Porovnat slevy

Postup, jak zavařovat v myčce

  1. Naskládejte sklenice do myčky tak, aby vždy stály rovně a nedotýkaly se jedna druhé. Ideální je nechat mezi nimi asi pěticentimetrové mezery.
  2. Snažte se využívat pouze spodní koš, menší skleničky lze naskládat i do horního.
  3. Nastavte nejdelší program, teplotu na 70–80 °C a myčku spusťte. Důležité je nechat program proběhnout až do konce včetně sušení!
  4. Sklenice poté vyndejte, položte na suchou utěrku víčkem dolů a nechte pomalu vychladnout.

Tipy na zavařování:

  • Zavařovací sklenice se plní kompoty či zeleninou asi dva centimetry pod okraj. Pokud byste toto nedodrželi, sklenice budou při sterilizaci přetékat a víčko by netěsnilo. A aby při plnění horkou zavařeninou nepraskly, můžete je předem nahřát.
  • Pro větší trvanlivost lze sklenice vypláchnout rumem, případně jiným destilátem.
  • Dáváte-li nálev, je nutné, aby byly ovoce a zelenina zcela ponořené, jinak by došlo ke zhnědnutí.
Žena v kuchyni zavařuje zeleninu, jako jsou rajčata, okurky, papriky Tiplyashina Evgeniya / Shutterstock.com

Jak poznám…

  • že je marmeláda už dost tuhá? Stačí, když jí trochu kápnete na talířek a zahýbete s ním. Měla by zůstat v celku a mít gelovitou konzistenci. Pokud je moc tekutá, přidejte želírovací cukr nebo lžičku kyseliny citronové.
  • že je ovoce dostatečně zralé na zavaření? Méně zralé ovoce má více pektinů, marmelády a kompoty z něj tedy budou hezky tuhé, ale bude je potřeba přisladit. U přezrálého ovoce musíte naopak počítat s menší dávkou přidaného cukru, protože ovoce je hodně sladké.
  • že je sklenice dobře zavařená? Snadno – víčko by mělo být prohnuté dovnitř. Pokud není, proces zavařování opakujte.
  • co se smí zavařovat? Prakticky všechno, co vám roste na zahradě nebo co koupíte na trhu u farmářů. U ovoce s peckami si dejte práci s vypeckováním.