Jak vyčistit gril během pár minut snadno a bez námahy? Pomůže káva i noviny

Špinavý rošt nepůsobí vůbec dobře senky / Canva

Není nic horšího, než se hodiny a hodiny trápit s čištěním roštu a on je stále mastný, černý, opatlaný a špinavý! To si grilování raději odpustíme. Ale to je škoda! Podívejte se na naše rady, jak rošt vyčistit rychle a snadno!

Přečtěte si také

V pražském obchodním centru prohrabali koše a nestačili se divit! 3 tuny odpadu byly plné překvapení

Mastnota, kam se podíváš

Dojedli jste, uklízíte nádobí. Rošt necháváte až nakonec. Ať ho odložíte, kam ho odložíte, všude po něm zůstávají mastné mapy. Do dřezu se dost často ani nevejde, myčka si s mastnotou neporadí. Co teď? Vezmete ho na zahradě hadicí? Jenže ta špína ne a ne dolů! Znáte ten pocit?

Proč musíte rošt čistit?

Možná byste rádi namítli, že čištění roštu je vlastně naprosto zbytečné. Vždyť při dalším použití bude ve stejném stavu. Ano, to máte pravdu. Ale...

Odpuzující vzhled

Najdete někoho, kdo si s chutí položí na mastný drát obalený tukem a spáleninou svou večeři? Sotva!

Nebezpečí úrazu

Mastný rošt může být i nebezpečný! Pokud vlastníte klasický gril - nikoli elektrický - kde se rozdělává oheň, hrozí náhodné vzplanutí vyšších plamenů. Mastnota a špína na roštu hladové plameny jen lákají.

Hygienické důvody

Myslíte si, že oheň všechny bakterie spálí? Možná. Ale už jste se podívali na zoubek karcinogenům? Připečené částice na roštu nejsou právě zdrojem vitaminů. Proto byste měli rošt pravidelně čistit.

Dobrý dojem

Posledním důvodem je dobrý dojem. Pozvali jste návštěvu? Asi by je nepotěšil pohled na váš umaštěný gril. Jde tu taky o váš pocit! Měli byste se doma cítit příjemně.

Grilovací tácky vám ušetří práci s čištěním grilu Thomas Demarczyk / Canva

Jak vyčistit gril?

Všichni známe staré dobré rady, abychom rošt odmočili v mýdlové vodě a pečlivě ho vydrhli kartáčkem. Jenže ne vždy to funguje! Pokud se na roštu vystřídalo velké množství marinovaného masa, rozhodně to stačit nebude. Marinády bývají sladké a lepí. Co s tím?

1. Vyhněte se kontaktu s roštem

Je to maličkost, kterou můžete kdykoli udělat. Pokud pořádáte rozlučkovou párty a víte, že hned zítra dopoledne odjíždíte na dovolenou, nechcete trávit čas leštěním roštu. Rychlé řešení? Grilovací tácky a přenosný mini rošt! Na plátky masa se více hodí přenosný rošt. Maso snadno obrátíte a vyndáte. Naopak grilovací tácek využijete na klobásky či jiné uzeniny. Jedná se o váš případ a řešení vás nadchlo? Výborně! Grilovací tácky jsou právě ve slevě. Žádná špína po celé letní prázdniny! Dali byste si maso? Žádný problém! Našli jsme pro vás grilovací rošt také v akci!

2. Použijte speciální čističe

Další variantou je použití speciálního čističe na gril. Je určený k odstraňování mastnoty, špíny, prachu a dalších nečistot, které váš rošt mohou postihnout. Rozhodně neváhejte sáhnout po tom nejlepším! Sice se nejedná o právě k přírodě šetrný čistící prostředek, ale váš problém hravě vyřeší. Při jeho použití dbejte opatrnosti. Neměl by se dostat do kontaktu s očima a pokožkou citlivých jedinců.

3. Vyčistěte gril bez zbytečné chemie

Dáváte přednost domácím osvědčeným metodám? Připravte si:

  • jedlou sodu
  • ocet
  • mýdlo

Postup:

1. Z mýdla a jedlé sody si připravte kašičku.

2. Tu naberte na houbičku či kartáček a postupně odmašťujte a čistěte.

3. V případě nutnosti postup zopakujte.

4. Nakonec, když je rošt oproštěn od nečistot, vyleštěte ho octem. Nejen, že rošt zbaví zbylých bakterií, ale také ho krásně nablýská.

Čistý grilovací rošt je základ DAPA Images / Canva

Další tipy, jak čistit gril:

  • Nechte působit kávu

Káva nejen dobře chutná, ale dokáže vyčistit i váš gril. Přelejte mřížku a nechte chvíli působit. Následně použijte houbičku a gril vyčistěte. Stejně účinná je i kávová sedlina. Naneste ji pomocí houbičky na rošt a poté opláchněte teplou vodou.

  • Noviny nejen na čtení

Nechte gril vychladnout a následně ho přes noc zabalte do novinového papíru. Nečistoty změknou a vy už jen rošt nastříkáte přípravkem na trouby a opláchnete.

  • Pomozte si hliníkovou fólií

Vytvořte si z hliníkové fólie kuličku a nečistoty z roštu jednoduše vydrhněte.

Rozhodně se vám šiknou úklidové rukavice a odmašťovač ve spreji.