Jogurtovač je čím dál častěji vyhledávaný domácí pomocník, který ocení hlavně maminky s dětmi, ale i všichni, co dbají na zdravý životní styl. Jak jogurtovač funguje, jak se s ním pracuje a vyplatí se si ho pořídit? Poradíme vám v následujícím článku.
Domácí jogurt má jedinečnou chuť, přesně víte, co obsahuje, a pokud použijete mléko od farmáře, budou se vám na něj sbíhat sliny. Práce s ním je snadná a výhod je mnohem více.
Spousta dnešních spotřebičů má multifunkční použití, zkrátka výrobci naslouchají potřebám zákazníků a moc dobře si uvědomují, že kuchyňské úložné prostory nejsou nafukovací.
Jogurtovou kulturu zakoupíte v obchodech se zdravou výživou nebo v lékárně a potřebujete ji pouze k první várce jogurtů. Další už si vyrobíte z vašeho vyrobeného jogurtu. Po čase je dobré jogurt či kulturu zase obměnit, určitě vám ale vystačí na 10 opakování. Místo kultury stačí také bílý jogurt zakoupený v obchodě, který obsahuje živou jogurtovou kulturu.
Jogurt vyrobený jen z mléka má řidší konzistenci, proto je dobré přidat další ingredience. Mléko zahřejte, rozmíchejte v něm 1 až 2 lžičky jogurtové kultury a 5 lžic sušeného mléka (místo něj můžete použít i kondenzované). Rozdělte do skleniček a zapněte jogurtovač. Když to uděláte večer, ráno jen naskládáte jogurty do lednice.
Další možností je vzít mléko a 2 lžíce koupeného jogurtu s živými kulturami, který v další várce nahradíte vlastním. Po vychladnutí jogurt skladujte v lednici, kde vám vydrží i týden. Přidat můžete ovocnou marmeládu, med, skořici nebo kousky ovoce.
V jogurtovači si připravíte kvalitní bioaktivní jogurt, acidofilní mléko, pomazánky, dipy, dresinky, krémy i majonézy. Jogurt můžete dát do studených polévek i salátových zálivek. K jogurtovači dostanete v balení většinou i vyzkoušené recepty. Zvolit si můžete i kombinaci se zmrzlinovačem.
Při výběru si položte tyto otázky:
Dívejte se po jogurtovači, který má časovač pro kontrolu doby přípravy.
Na zažívání a při dietách se vám bude hodit acidofilní mléko. Mléko zahřejte na teplotu 80 °C a poté rychle zchlaďte na 40 °C. Následně přimíchejte acidofilní kulturu zakoupenou v lékárně nebo zdravé výživě. Příprava trvá více než 12 hodin, ale výsledek opravdu stojí za to. Získáte lahodný a zdravý nápoj.
Puding smíchejte s tvarohem a želatinou, pak ho umixujte do hladkého krému. Přidejte jogurt, cukr, citronovou šťávu a zase mixujte. Naplňte do sklenic nebo misek s víčkem a podávejte s cukrářskými piškoty.