Domácí jogurt jen ze dvou surovin. Jogurtovač skvěle nahradí varná konvice i pekárna na chleba

Vyrobte si domácí jogurt. Canva

Jogurtovač je čím dál častěji vyhledávaný domácí pomocník, který ocení hlavně maminky s dětmi, ale i všichni, co dbají na zdravý životní styl. Jak jogurtovač funguje, jak se s ním pracuje a vyplatí se si ho pořídit? Poradíme vám v následujícím článku.

Přečtěte si také

Co všechno nám v obchodech zakázala EU? Tohle jsou výrobky, které už si jen tak nekoupíme

Uvažujete o jogurtovači?

Domácí jogurt má jedinečnou chuť, přesně víte, co obsahuje, a pokud použijete mléko od farmáře, budou se vám na něj sbíhat sliny. Práce s ním je snadná a výhod je mnohem více.

Jaké má jogurtovač výhody?

  • Jogurtovač koupíte už za cenu kolem 500 Kč.
  • Získáte více jogurtů z jedné várky – asi 1 až 2 litry, podle velikosti přístroje.
  • Ušetříte, protože vás domácí jogurt vyjde levněji. Množství 200 ml jogurtu budete mít za 4 koruny.
  • Přesně víte, jaké ingredience do jogurtu dáváte. Bude bez konzervantů, sladidel a zahušťovadel.
  • Navíc jde o ekologickou výrobu, protože vám odpadnou nákupy jogurtů v plastových kelímcích.

Když nechcete jen jogurtovač

Spousta dnešních spotřebičů má multifunkční použití, zkrátka výrobci naslouchají potřebám zákazníků a moc dobře si uvědomují, že kuchyňské úložné prostory nejsou nafukovací.

  • Skleněná rychlovarná konvice Catler SP 8010 s termoregulací na přípravu nápojů i jídla si kromě čaje poradí také se svařeným vínem, jablečným ciderem nebo jogurtem.
  • Pekárna chleba Guzzanti GZ 621 s volitelným objemem 500, 750 nebo 1 000 g nabízí téměř 20 programů pro přípravu různých druhů chleba, zavařenin, jogurtu či rýže.

Jogurtová kultura

Jogurtovou kulturu zakoupíte v obchodech se zdravou výživou nebo v lékárně a potřebujete ji pouze k první várce jogurtů. Další už si vyrobíte z vašeho vyrobeného jogurtu. Po čase je dobré jogurt či kulturu zase obměnit, určitě vám ale vystačí na 10 opakování. Místo kultury stačí také bílý jogurt zakoupený v obchodě, který obsahuje živou jogurtovou kulturu.

Jak vyrobit jogurt

Jogurt vyrobený jen z mléka má řidší konzistenci, proto je dobré přidat další ingredience. Mléko zahřejte, rozmíchejte v něm 1 až 2 lžičky jogurtové kultury a 5 lžic sušeného mléka (místo něj můžete použít i kondenzované). Rozdělte do skleniček a zapněte jogurtovač. Když to uděláte večer, ráno jen naskládáte jogurty do lednice.

Další možností je vzít mléko a 2 lžíce koupeného jogurtu s živými kulturami, který v další várce nahradíte vlastním. Po vychladnutí jogurt skladujte v lednici, kde vám vydrží i týden. Přidat můžete ovocnou marmeládu, med, skořici nebo kousky ovoce.

Lepší než z obchodu. Canva

Nejen na jogurt

V jogurtovači si připravíte kvalitní bioaktivní jogurt, acidofilní mléko, pomazánky, dipy, dresinky, krémy i majonézy. Jogurt můžete dát do studených polévek i salátových zálivek. K jogurtovači dostanete v balení většinou i vyzkoušené recepty. Zvolit si můžete i kombinaci se zmrzlinovačem.

Při výběru si položte tyto otázky:

  • Využiji jogurtovač jako samostatný spotřebič?
  • Kolik skleniček (litrů) jogurtu budu chtít připravit?

Dívejte se po jogurtovači, který má časovač pro kontrolu doby přípravy.

Výroba acidofilního mléka

Na zažívání a při dietách se vám bude hodit acidofilní mléko. Mléko zahřejte na teplotu 80 °C a poté rychle zchlaďte na 40 °C. Následně přimíchejte acidofilní kulturu zakoupenou v lékárně nebo zdravé výživě. Příprava trvá více než 12 hodin, ale výsledek opravdu stojí za to. Získáte lahodný a zdravý nápoj.

Domácí Pribináček

  • ¼ kg tvarohu
  • ¼ l domácího jogurtu
  • ½ l pudinku s příchutí vanilky, kakaa nebo jahod
  • 4 plátky namočené želatiny
  • 3 lžíce fruktózy
  • 2 sáčky vanilkového cukru ve variantě BIO
  • 1 lžíce nastrouhané kůry z citronu
  • citronová šťáva
  • cukrářské piškoty

Puding smíchejte s tvarohem a želatinou, pak ho umixujte do hladkého krému. Přidejte jogurt, cukr, citronovou šťávu a zase mixujte. Naplňte do sklenic nebo misek s víčkem a podávejte s cukrářskými piškoty.