Chystáte se grilovat? Vyzkoušejte kávovou marinádu nebo ředkvičky místo přílohy

Muž ochucuje maso na grilu Jelena Zelen / Shutterstock.com

Grilovací sezóna je tu! Oprašte staré recepty a zpestřete je novými triky. Zahradní večírky budou bez chyby, když vsadíte na neotřelé tipy na netradiční marinády nebo neobvyklé přílohy. Užijte si grilovačku s blízkými – a ukažte jim, kdo je mistrem grilu!

Přečtěte si také

Slavnostní polévka našich prababiček: Je jako vývar, patří do ní droby a zahušťuje se jíškou

Jak zpestřit grilovací pokrmy?

Jak na ideální grilovací party? Připravte od všeho trochu. Díky více druhům pokrmů se připravíte na chuťové pohárky jednotlivých blízkých či přátel.

A aby byla oslava dokonalá? Dopředu se zeptejte, zda někdo z hostů nemá speciální dietu nebo nejí určité suroviny. Díky tomu si u vás pochutná každý – masožravec i vegetarián.

Muž podává talíř s grilovanými pokrmy KorArkaR / Shutterstock.com

Recepty: Zelenina na gril

Ředkvičky

Ředkvičky nepatří jen do salátu. Při jejich tepelné úpravě vás překvapí jemná, delikátní chuť. Mohou se stát zajímavou přílohou k masu – stačí je smíchat s rozpuštěným máslem či olejem, okořenit dle chuti a pár minut grilovat v grilovací pánvi nebo na grilovacím tácku. Jsou svěží a rozhodně s nimi zabodujete!

Kořeněný květák

Milujete květák? Tak šup s ním na gril. I příloha může být zdravá. Hlávku květáku rozeberte na růžičky. Připravte si olej, ve kterém rozmícháte půl lžičky uzené papriky, římského kmínu a soli dle chuti. Ve směsi promíchejte růžičky květáku, aby se obalily. Pak už je stačí jen vložit do pánve či hliníkové misky a za občasného promíchání grilovat do křupava. Tahle dobrota zaručeně potěší i vegany!

Papriky se sýrem

Papriky plněné balkánským sýrem jistě znáte. Pojďte se podívat na menší obměnu. Úzké červené a zelené papriky rozkrojte na poloviny a vyndejte jadérka, aby vznikly lodičky. Do lodiček vkládejte na kostky nakrájené sýry feta a mozzarella. Můžete přidat oblíbené bylinky rozšlehané ve vejci se špetkou koření. Papriky stačí grilovat tak dlouho, aby se lahodné sýry spojily a rozpustily pro dokonalou chuť.

Pečené brambory

Pokud nestíháte a chcete mít ke grilovanému masu i přílohu, doporučujeme pečené brambory, které si předem uvaříte ve slupce v hrnci. Brambory omyjte pod vodou, nakrájejte i se slupkou na čtvrtky, dejte do studené vody a povařte podle jejich velikosti do poloměka (od 8 do 15 minut) v osolené vodě. Poté je dejte na alobal, starou pánvičku (která může do trouby a na gril) nebo zapékací mísu, přidejte olivový olej a čerstvé bylinky s prolisovaným česnekem a 5 minut grilujte.

Pečené brambory se smetanovou nádivkou pbd Studio / Shutterstock.com

Recepty na nevšední marinády na grilování

Kávová marináda na hovězí maso

Patříte mezi milovníky kávy? Využijte ji také v letní kuchyni. K rump steaku se výborně hodí kávová marináda. Potřebujete na ni 2 stroužky česneku, hrnek silné kávy v pokojové teplotě, čtvrt šálku balzamikového octa, čtvrt šálku dijonské hořčice a čtvrt šálku cukru nebo medu. Přidejte 2 lžíce olivového oleje, lžičku pepře, nasekanou červenou cibuli a sůl podle chuti. Tato lahodná marináda se postará o perfektní chuť jakéhokoli masa. Jen nezapomeňte marinovat minimálně hodinu předem.

Acidofilní mléko

Další nevšední možnost, jak marinovat maso. Potřebujete acidofilní mléko, česnek, majoránku, pepř a sůl. Vše stačí smíchat a okořenit přesně dle vaší chuti. Nepříliš známá, přesto velmi chutná marináda si poradí s jakýmkoli druhem masa. Zkusíte ji?

Tip: Servírujte stylově. S kamennou servírovací deskou budou vypadat skvěle steaky, burgery nebo jen sýrové občerstvení (Tescoma, servírovací deska GrandCHEF o rozměrech 30 x 20 cm za 199 Kč).