Chystáte se grilovat? Vyzkoušejte kávovou marinádu nebo ředkvičky místo přílohy

Muž ochucuje maso na grilu Jelena Zelen / Shutterstock.com

Grilovací sezóna je tu! Oprašte staré recepty a zpestřete je novými triky. Zahradní večírky budou bez chyby, když vsadíte na neotřelé tipy na netradiční marinády nebo neobvyklé přílohy. Užijte si grilovačku s blízkými – a ukažte jim, kdo je mistrem grilu!

Přečtěte si také

Internetový obchod Košík.cz míří na Slovensko. Očekává nárůst klientů a velkou poptávku. Slováci rozvoz potravin milují

Jak zpestřit grilovací pokrmy?

Jak na ideální grilovací party? Připravte od všeho trochu. Díky více druhům pokrmů se připravíte na chuťové pohárky jednotlivých blízkých či přátel.

A aby byla oslava dokonalá? Dopředu se zeptejte, zda někdo z hostů nemá speciální dietu nebo nejí určité suroviny. Díky tomu si u vás pochutná každý – masožravec i vegetarián.

Muž podává talíř s grilovanými pokrmy KorArkaR / Shutterstock.com

Recepty: Zelenina na gril

Ředkvičky

Ředkvičky nepatří jen do salátu. Při jejich tepelné úpravě vás překvapí jemná, delikátní chuť. Mohou se stát zajímavou přílohou k masu – stačí je smíchat s rozpuštěným máslem či olejem, okořenit dle chuti a pár minut grilovat v grilovací pánvi nebo na grilovacím tácku. Jsou svěží a rozhodně s nimi zabodujete!

Kořeněný květák

Milujete květák? Tak šup s ním na gril. I příloha může být zdravá. Hlávku květáku rozeberte na růžičky. Připravte si olej, ve kterém rozmícháte půl lžičky uzené papriky, římského kmínu a soli dle chuti. Ve směsi promíchejte růžičky květáku, aby se obalily. Pak už je stačí jen vložit do pánve či hliníkové misky a za občasného promíchání grilovat do křupava. Tahle dobrota zaručeně potěší i vegany!

Papriky se sýrem

Papriky plněné balkánským sýrem jistě znáte. Pojďte se podívat na menší obměnu. Úzké červené a zelené papriky rozkrojte na poloviny a vyndejte jadérka, aby vznikly lodičky. Do lodiček vkládejte na kostky nakrájené sýry feta a mozzarella. Můžete přidat oblíbené bylinky rozšlehané ve vejci se špetkou koření. Papriky stačí grilovat tak dlouho, aby se lahodné sýry spojily a rozpustily pro dokonalou chuť.

Pečené brambory

Pokud nestíháte a chcete mít ke grilovanému masu i přílohu, doporučujeme pečené brambory, které si předem uvaříte ve slupce v hrnci. Brambory omyjte pod vodou, nakrájejte i se slupkou na čtvrtky, dejte do studené vody a povařte podle jejich velikosti do poloměka (od 8 do 15 minut) v osolené vodě. Poté je dejte na alobal, starou pánvičku (která může do trouby a na gril) nebo zapékací mísu, přidejte olivový olej a čerstvé bylinky s prolisovaným česnekem a 5 minut grilujte.

Pečené brambory se smetanovou nádivkou pbd Studio / Shutterstock.com

Recepty na nevšední marinády na grilování

Kávová marináda na hovězí maso

Patříte mezi milovníky kávy? Využijte ji také v letní kuchyni. K rump steaku se výborně hodí kávová marináda. Potřebujete na ni 2 stroužky česneku, hrnek silné kávy v pokojové teplotě, čtvrt šálku balzamikového octa, čtvrt šálku dijonské hořčice a čtvrt šálku cukru nebo medu. Přidejte 2 lžíce olivového oleje, lžičku pepře, nasekanou červenou cibuli a sůl podle chuti. Tato lahodná marináda se postará o perfektní chuť jakéhokoli masa. Jen nezapomeňte marinovat minimálně hodinu předem.

Acidofilní mléko

Další nevšední možnost, jak marinovat maso. Potřebujete acidofilní mléko, česnek, majoránku, pepř a sůl. Vše stačí smíchat a okořenit přesně dle vaší chuti. Nepříliš známá, přesto velmi chutná marináda si poradí s jakýmkoli druhem masa. Zkusíte ji?

Tip: Servírujte stylově. S kamennou servírovací deskou budou vypadat skvěle steaky, burgery nebo jen sýrové občerstvení (Tescoma, servírovací deska GrandCHEF o rozměrech 30 x 20 cm za 199 Kč).