Dejte sbohem řasám a minerálům, které kazí kvalitu vody v bazénu. Víme, jak na ně!

Chlapec leží na velkém nafukovacím kruhu v bazénu Sergey Novikov / Shutterstock.com

Chcete si vychutnat léto v průzračné vodě bazénu? Pak je na čase seznámit se s nejčastějšími problémy, které vás mohou potrápit. Jestliže totiž bazénová voda není azurově čistá, nastupují otázky a pátrání po příčině zákalu či nečistot – a těch může být hned několik.

Přečtěte si také

Znáte výhody vyvýšených záhonů? Méně plevele, slimáků i bolavých zad! Řekneme vám, jak na to

Jak na údržbu bazénu?

Bazénová chemie

Pokud jste to ještě neudělali, nakupte nezbytné přípravky pro ošetřování vody v bazénu. Bez bazénové chemie se jejich majitelé zkrátka neobejdou.

Tester kvality vody

Nezapomeňte ani na testery kvality vody, které měří hodnotu pH, alkality a přítomnosti chlóru. Díky testerům budete mít přehled o tom, kde nastala chyba, pokud voda není průzračně čistá.

Tester vody na pH a chlór, v pozadí je bazén kelifamily / Shutterstock.com

Co dělat se zakalenou vodou v bazénu?

Příčiny

Zakalení vody mívá hned několik příčin. Kromě řas nebo organických nečistot může kal značit rovněž přítomnost minerálů. Vždy je namístě zkontrolovat chod filtrace, hodnotu pH a koncentraci chlóru, případně peroxidu.

Jak se jí zbavit?

Pokud jsou hodnoty v pořádku, je čas přidat Chlor Šok, který se postará o likvidaci nežádoucích látek. Za 24 hodin po jeho aplikaci můžete následně přidat flokulant. Ten shlukuje nečistoty, které nakonec jen vysajete. A azurová voda je zpět!

Aby bazén zůstal čistý

Co znamená zbarvení vody v bazénu?

Nedaří se vám dosáhnout čisté vody ani po výše uvedeném postupu? Pak zkuste vybrat řešení podle barvy vody.

Zelená voda

Zelený zákal značí přítomnost neoblíbených řas. Jak to vyřešit? Po kontrole správných hodnot pH a chlóru stačí přidat algicidní přípravek proti řasám, poté Chlor Šok. Po 24 hodinách můžete pokračovat vločkovačem neboli rozjasňovačem či flokulantem a nepřetržitě filtrovat. Vysavačem nebo kartáčem nezapomeňte zbavit dno a stěny bazénu nevzhledných řas. Voda by nakonec měla být perfektní a připravená ke koupání.

Zapuštěný bazén, ve kterém je zelená voda, nafukovací lehátko Claudio Ciani / Shutterstock.com

Hnědá voda

Pokud vás ale trápí hnědá voda, problém je nejspíš jinde. Může se jednat o vysoký obsah železa. V tomto případě je na řadě přípravek k odstranění minerálů a nepřetržitá filtrace vody. Po 24 hodinách opět přidejte vločkovač. Stejně postupujte v případě průzračně zelenkavé vody – ta odkazuje na vysokou koncentraci mědi.

Mléčně bílá voda

Existuje však i další varianta zákalu: mléčně bílá voda. Je způsobena nejen vysokým pH, nýbrž také nadprůměrným obsahem minerálů. Někdy k tomuto problému dochází při předávkování vločkovačem. Začněte tedy úpravou pH a dávkou chlórového přípravku s filtrací po minimálně jeden den. Teprve pak můžete použít prostředek pro odstranění minerálů z vody. Dva dny filtrujte a na závěr vyvločkujte. Po vyluxování usazených nečistot by měl být bazén opět dokonalý.

Jakou filtraci k bazénu vybrat?

Na výběr jsou dva druhy filtrací – kartušová a písková. Oproti kartušové je s pískovou méně práce. Zvažte její pořízení, pokud nemáte čas pravidelně proplachovat vložku, kde se zachytávají nečistoty. U pískové filtrace stačí pravidelně jednou za rok až dva vyměnit písek. A výhoda? Kvalitní filtrování vody a méně chemie.

Tip: Komfort bez starostí? Pořiďte si k bazénu solární sprchu, která se postará o hygienu před koupáním i po něm. Je stylová a praktická zároveň.