Vyznáte se v opalovacích krémech? Který vybrat proti pigmentovým skvrnám a vráskám

Opalovacích krémů je celá řada. Canva

Sluneční paprsky dokážou pohladit i poškodit křehkou lidskou kůži. Nepodceňujte riziko vzniku popálenin, vrásek, alergie nebo v nejhorším případě rakoviny kůže. Chraňte se pomocí správného kosmetického přípravku. Vyberte si takový, který vám bude vyhovovat.

Přečtěte si také

Rozvoz nákupů je na vzestupu. Rohlík.cz je ziskový již ve třech zemích, Košík.cz nechává výběr slev na zákaznících

Není opalování jako opalování

Ať už se chystáte celý den válet na pláži, nebo sportovat, ochrana před slunečními paprsky by měla být samozřejmou součástí každé činnosti. Na výběr bývají nejčastěji opalovací mléka, krémy a spreje.

Hutnější krém se jednoduše aplikuje a poměrně dlouho drží na pokožce. Pokud toužíte po skutečně rychlém a praktickém nanášení, pak můžete využít opalovací sprej. A v neposlední řadě máte na výběr opalovací mléka. Ty mají tekutější konzistenci, ale snadno se roztírají.

Vyberte si ideálně tu formu, která vám vyhovuje jak aplikací, tak na kůži. Prostě a jednoduše vyzkoušejte, která možnost je pro vás ta nejlepší, a tu kombinujte také s přípravky po opalování. Doma i na dovolené mějte po ruce Panthenol, který hojí a uklidňuje pokožku vystavenou slunci.

Tip: Přestože na mnoha obalech opalovací kosmetiky naleznete informaci, že přípravek je voděodolný a působí klidně celý den, raději dbejte na obnovu nejen po každém pobytu ve vodě. Ideální je pravidelná aplikace ochranné vrstvy co dvě až tři hodiny.

Na ochranu před sluníčkem dbejte i při procházení po ulici. Canva

Stupeň ochrany – SPF

SPF nesledujte při nákupech jen na sluneční kosmetice, ale také na běžných krémech a make-upu. SPF je zkratka pro UV faktor, tedy označení stupně schopnosti ochránit pokožku před škodlivým zářením.

Nejvyšší ochranu nabízí SPF 50, který je vhodný také pro děti, světlé typy nebo tetovanou kůži. Faktor si vybírejte podle toho, jaký jste fototyp. Opalujete se snadno, nebo máte sklon ke spálení? Udělejte si test fototypu a podle toho snadno zjistíte, který faktor je pro vás ten pravý, aby nedošlo k poškození pleti.

Tip: O citlivou dětskou pokožku se postará opalovací mléko v roll-on provedení s SPF 50+ od Nivey. Překvapí nejen vysokým stupněm ochrany, ale především snadným nanášením.

Vyberte si filtr proti pigmentovým skvrnám

O ochranu proti sluníčku se starají dva typy UV filtrů. Jsou to buď chemické filtry, nebo minerální filtry.

Chemické filtry pronikají do pokožky a po 30 minutách od aplikace působí a pohlcují UV záření. Přírodní minerální filtry jsou šetrnější k organismu – zůstávají na povrchu pleti a UV záření jednoduše odrážejí. Navíc účinkují ihned po aplikaci.

Kromě těchto aspektů je tu však ještě jeden zádrhel – existuje UVA a UVB záření, což se často dočtete právě na obalech opalovací kosmetiky. Obě zkratky jsou součástí UV záření. To škodlivější je UVB záření, které sice krásně opaluje, ale také může pokožku poškodit.

UVA záření není tak škodlivé, ale zato proniká také sklem a mraky. Toto záření zase stojí za tvorbou vrásek a pigmentových skvrn. Proč je zmiňujeme? Ideální opalovací přípravek by vás měl chránit před oběma typy škodlivého záření – jedině tak bude vaše krásná pleť v bezpečí.