Pomoc! Bankomat mi sežral kartu! Co dělat, když se to stane u nás nebo v zahraničí?

Někdy se stane, že karta v bankomatu zůstane. Canva

Už se vám někdy stalo, že jste zapomněli odebrat platební kartu z bankomatu a on vám ji prostě spolkl? Nebo ještě hůř, kartu vám sebral a vy teď nemáte ani kartu, ani peníze? Kdy je na místě panikařit? A co dělat, když se vám toto stane v zahraničí?

Přečtěte si také

Asijská specialita, která dobyla svět: Jak si jarní závitky připravíte doma, už pro ně nepůjdete do bistra

To je ale situace! Co teď?

Už se vám někdy stalo, že vám bankomat spolkl kartu? Nic si z toho nedělejte – je to vcelku normální, a kromě případů zablokování karty či její neplatnosti může být na vině i vaše obyčejná nepozornost.

Jakmile ukončíte, co potřebujete, bankomat vám vydá kartu a peníze. Bliká a naléhavě pípá, abyste si obojí určitě nezapomněli odebrat a bezpečně uschovat. Na to však ledaskdo často zapomíná, a banky tak dnes a denně řeší zabavené karty či, v horším případě, zapomenuté peníze. Časový limit, během něhož si musíte kartu z bankomatu odebrat, se liší banku od banky. Někde je to například 15 vteřin, jinde 30 apod.

Co dělat, když vám bankomat nevydá kartu v Česku?

Jedno je jasné – z bankomatu ji sami nevydolujete. Kdy se vyplatí řešit problém s bankou a kdy je snazší nechat si vystavit kartu novou?

Budete-li mít štěstí, kartu dostanete za pár minut

Pakliže se bankomat nachází na pobočce banky a současně daná banka provádí jeho obsluhu, může se celá situace vyřešit velmi snadno a rychle. Není tomu tak ovšem ve všech případech, a ne každá banka vám „sežranou“ kartu jen tak bez problémů vydá.

Na kartu si vždy dávejte dobrý pozor. Canva

Nebudete-li mít štěstí, bude to trvat hodně dlouho

Pokud vám kartu pohltí bankomat někde mimo pobočku, nezbývá nic jiného než banku kontaktovat. Pochopitelně i zde může nastat situace, kdy bankomat obsluhuje externí firma – bude tedy zapotřebí spojit se nejen s bankou, ale i s jeho obsluhou. V takové situaci je však mnohem snazší (a hlavně rychlejší) nechat si vystavit kartu novou.

Buďte při výběrech peněz opatrní a všímaví

Scénářů, co by se s kartou mohlo stát, je mnoho. Možná vám ji bankomat zabavil ze zcela banálního důvodu, ale mohlo se také stát, že jste se stali obětí podvodu...

  • Někdo za vámi stál? Pokud ano a nikdo vás na zapomenutou kartu neupozornil, nejbezpečnější bude zablokování, dotyčný si ji totiž mohl vzít. PIN k výběru hotovosti sice nezná, avšak může s ní platit například v obchodech, a to až do částky 500 Kč.
  • Nikdo za vámi nestál? Vaše úspory jsou v tom případě pravděpodobně v bezpečí – kartu totiž nejspíš skutečně „pozřel“ bankomat.
  • Bankomat vám sebral kartu, ale vy jste nic špatně neudělali? V takovém případě si zkontrolujte stvrzenku, kterou by vám měl bankomat vydat – bude na ní informace o zabavení karty i důvod, proč k tomu došlo.
  • Bankomat vám kartu zabavil bez jakéhokoliv oznámení? Pak okamžitě volejte do své banky a popište jim situaci – bankomat totiž může být porouchaný, anebo jste se v horším případě stali i obětí podvodu. Do banky volejte skutečně ihned a mějte bankomat na očích, dokud se problém nevyřeší či neproběhne blokace karty.

Co když vám bankomat spolkne kartu v zahraničí?

Přijít o kartu v zahraničí může být opravdu problém – obzvláště tehdy, když u sebe nemáte dostatek hotovosti a na platby kartou jste spoléhali. Ve většině případů však snad nebudete v cizině sami a peníze si případně můžete od rodiny či přátel nechat i poslat (například službou Western Union). Získat kartu zpět je totiž poměrně složité.

Bankomaty v zahraničí často obsluhují externí firmy

Pokud vám bankomat sebral kartu na pobočce banky, můžete zkusit její pracovníky o vydání karty požádat – málokdy má ovšem chod bankomatu v kompetenci sama banka. Ve světě to velmi často bývají právě externí firmy, které se o bankomat starají – a vydání vaší karty často nepatří mezi jejich priority. Její návrat tak může zabrat i týden či déle.

Výhodnější je proto kontaktovat svoji banku a nechat kartu zablokovat. A co se placení týče, mít karet u sebe klidně i více. Však to znáte, kdyby náhodou...