Grilování na kameni je snadné a zdravé. Vyzkoušejte solnou desku

Grilování na kameni je snadné a zdravé. Vyzkoušejte solnou desku Canva

Grilování na kameni má v oblibě stále více lidí, protože je zdravější. Používá se již od pradávna a pokrmy připravené na rozžhavených lávových kamenech výborně chutnají. Jak na to, abyste si na svých grilovaných dobrotách pochutnali i vy? Pojďme se na to podívat.

Přečtěte si také

Pivo, které uhasí žízeň a neuspí. Birell představil nealko radlery s kofeinem

Proč právě kámen?

Pro zdravé stravování je grilování na kameni to pravé. Brání vzniku mnoha škodlivých látek, které se při opékání na klasickém roštu vždy uvolňují. Lávové a žulové kameny nejsou průmyslově zpracovány – jde o přírodní kameny, které se opracují do požadovaného tvaru a deska se vyleští do hladkého povrchu.

Výhodou je, že vám pokrm nepropadá roštem, a deska se navíc i snadno čistí – povrch lávových kamenů odvede tuk z připravovaného pokrmu a sníží riziko vzniku škodlivých spálenin.

Příprava grilu

Grilovací kamennou desku položíte na dřevěné uhlí, plynový či elektrický gril. Dá se použít do zděných krbů i na otevřené ohniště. Vhodné je dát kámen na gril či ohniště už při rozpalování, aby se postupně rozehříval. Prudké teplotní změny by jej mohly poškodit. Nahřátí kamenů trvá asi 10 až 15 minut. Těsně před grilováním je třeba pomazat desku olejem.

Jak grilovat na kameni

Pro správnou přípravu je třeba pokrm rychle a zprudka opékat, aby se na něm vytvořila křupavá kůrka s chutnou šťávou uvnitř. Proto je důležité, aby byl kameninový plát maximálně rozžhavený – jednoduše to poznáte podle toho, že když maso na desku položíte, „zasyčí“. Grilování na kameni trvá srovnatelně dlouho, jako grilování na roštu.

Na kameni lze opékat maso (třeba i v oblíbené marinádě), ryby, zeleninu, ovoce i pečivo. Po ukončení grilování stačí odstranit zbytky jídla nerezovou škrabkou a kámen setřít vlhkým hadrem. Pokud kámen při maximálním výkonu znovu zahřejete na 5 minut, dojde k jeho vypálení a vyčištění od zbytků jídla.

Udělejte si placky na kameni

Na desce lze připravit i volská oka, stačí na rozžhavený kámen rozklepnout vejce. Můžete je doplnit uzeninou, šunkou, cibulkou i bylinkami. Na kameni si snadno připravíte i nejrůznější placky, třeba zelné či cuketové, nebo oblíbené karbanátky či bramboráky. K nim už stačí jen opečená zelenina nakrájená na plátky. Výborně se na kamenech opékají také ryby, mleté maso na hamburgery, klasické klobásky nebo třeba sýry.

Na kameni připravíte i bramboráky. Canva

Tip na grilovanou dobrotu:

Chcete vyzkoušet něco originálního? Vyměňte maso za sýr s netradičním aroma – na grilování je ze sýrů nejvhodnější Halloumi nebo oštěpek.

Grilovaný sýr Halloumi s melounem a bazalkovo-mátovou zálivkou

  1. Nejdříve si uchystejte zálivku – v míse smíchejte česnek nasekaný na větší kousky a natrhanou mátu a bazalku. Dochuťte solí a pepřem, zalijte olivovým olejem a vše rozmixujte.
  2. Halloumi sýr si nakrájejte na plátky a ty následně položte na gril – potřete je zálivkou a nechte opékat zhruba 45 sekund z každé strany. Obdobně si ogrilujte i nakrájená rajčata, pečte je 4 minuty a taktéž potírejte zálivkou.
  3. Hotový sýr vyskládejte na talíř spolu s plátky nakrájeného melounu a grilovanými rajčaty. Dozdobte bylinkami, zbylou zálivkou, kořením a podávejte.

Solná deska

Chcete grilovat na něčem ještě speciálnějším? Co takhle vyzkoušet solnou desku na grilování? Tato deska je vyrobena z růžové kamenné soli z Himálaje, díky čemuž zvládne i extrémní teploty. Můžete ji využít na grilu či varné desce, ale taktéž v troubě či coby originální plát na servírování.

Solná deska si navíc zvládá udržet svoji teplotu po poměrně dlouhou dobu, díky čemuž bude i jídlo z ní dostatečně dlouho teplé. Pořídíte ji například od výrobce Electrolux či AEG, a to za cca 2 500 Kč.