Jak pěstovat kaktusy, aby vykvetly. Nenáročná krása na okně

Kaktusy dokážou kvést nádherně. Canva

Sezona, kdy kaktusy přicházejí do plného květu, se blíží. Jenže někdy se stává, že se neobjeví jediný květ. Jak je to možné? Staráte se o své kaktusy správně? Dáme vám několik tipů, které dopomohou ke spokojenosti rostlinky. Květy se pak jistě brzy objeví!

Přečtěte si také

Počet podvodů u samoobslužných pokladen narůstá. Zloději si našli způsob, jak je obelstít

Nekvete a nekvete

Někdy můžete pro kaktus udělat první poslední, ale přesto zkrátka nevykvete. Může to být způsobeno druhem rostlinky. Některé druhy kaktusů totiž zkrátka nekvetou, typicky třeba Cereus Peruvianus.

Jiné kaktusy naopak potřebují trochu času, aby se vzchopily. Pokud se jim například předchozí sezonu nedařilo a dostalo se jim nevhodného zazimování, květům budete muset podat pomocnou ruku.

Správný květináč

Pro někoho je to možná samozřejmé, nicméně začátečníci se často dopouští té chyby, že dávají přednost designu před zdravím kaktusu. Často pak můžeme vidět kaktusy v nádherných keramických květináčích. Vypadá to pěkně, jenže kaktus trpí – a pokud ho takto necháte několik let, dost často dojde k úhynu rostlinky.

Keramické květináčky totiž nemívají dírky na dně, a to je chyba. Správný květináč na kaktusy musí mít dírky, proto je ideální volbou ta nejlacinější varianta v podobě plastového květináče s miskou.

Kaktusy vyžadují slunné a teplé místo, ideální je to na parapetu . Canva

Zalévat

Dříve bylo rozšířeným zvykem kaktusy rosit rozprašovačem. To jim sice neublíží, ovšem ani nijak neprospěje. Dá se říci, že jde o zbytečnou práci, která navíc může být nebezpečná. Stačí postříkat kaktus za parného dne a problém je na světě.

Mnohem lepší je zalévání, kvůli němuž potřebujete květináč s otvory, díky kterému přebytečná voda odteče. Zalévejte čistou vodou, ideálně odstátou, nic nezkazíte ani dešťovkou. Do zálivky lze přimíchat trochu hnojiva – množství volte dle dávkování na obalu, kaktus není závislý na větším množství živin. Avšak nepřelévejte! Stačí jednou za dva týdny lehce prolít květináč a přebytečnou vodu z misky vylít. Více se o kaktus nestarejte, mohl by uhnít.

Hnojení

Hnojivo aplikujte v tekuté podobě, a to nejvýše třikrát za rok, ve vegetačním období. Zvolte například AGRO hnojivo na kaktusy – roztok pro růst kaktusů a sukulentů, který obsahuje dusík, fosfor a draslík. Hodí se k přihnojování kaktusů, ale i jiných suchomilných rostlin jako třeba aloe vera, agáve nebo opuncie. Hnojte jednou za dva týdny po celé vegetační období. Dalším nákupním tipem je třeba FORESTINA kapka hnojivo či jiné – stačí se poradit s prodejcem.

Dostatek sluníčka

Kaktusy milují sluníčko, také je však můžete snadno spálit, proto si dejte záležet na jejich umístění. Jelikož kaktusy vyžadují přímé sluneční světlo, volte nejlépe vnitřní parapet oken směřujících na jih, případně okna západní a východní. V létě kaktus naopak dejte ven – na balkon, terasu či přímo na parapet, ale tak, aby na něj nepršelo.

Přesazovat

Kaktusy se přesazují pouze ve třech případech.

  1. Rostlinka vypadá nemocně
  2. Kaktus je v zemině již mnoho let
  3. Květináč je pro kaktus příliš malý

Při každém přesazování dejte pozor, abyste nepoškodili kořínky. Pokud je to možné, vždy je očistěte od starého substrátu. Následně připravte nový květináček s čerstvým substrátem a kaktus zasaďte. Nezalévejte! Po přesazení vyčkejte týden až dva, až poté své rostlince dopřejte zálivku.

Věděli jste, že kaktus může žít bez vody i jeden rok? Vždy, když se vám bude zdát kaktus suchý, vzpomeňte si na to.